Mir je zajednički interes svih vjerskih zajednica

0

VLASENICA – Mir je zajednički interes svih vjerskih zajednica i samo je pitanje na koji način se može dati doprinos jačanju mira i razumijevanju među građanima i narodima, izjavio je danas u Vlasenici stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću BiH Emir Kovačević.

Kovačević je naveo da je okrugli sto „Moj doprinos trajnom miru“, koji je danas održan u Vlasenici, osmišljen u formi panel diskusije na kojoj su učesnici iznijeli mišljenja o značaju izgradnje trajnog mira i religijske perspektive s ciljem uključivanja svih društevnih faktora u proces vraćanja povjerenja među građanima BiH.

„Danas smo imali učesnike iz Vlasenice i Kladnja i bilo nam je veoma važno da predstavnici ova dva mjesta, koja su geografski veoma blizu, razmotre koji su načini i putevi za saradnju i da ovo područje učine trajno mirnim“, rekao je Kovačević novinarima.

On je dodao da je ovo jedan u nizu okruglih stolova koje Međureligijsko vijeće u BiH planira da organizuje u 30 opština u BiH.

Jerej Mitar Mlađenović, odgovarajući na pitanja učesnika skupa, rekao je da je poruka Srpske pravoslavne crkve da uvijek treba da postoje susreti, da ja potrebno poznavanje drugoga i da to uvijek bude u duhu ljubavi i poštovanja drugoga i drugačijeg.

„U kontekstu ove teme govorio sam o potrebi da ljubimo Boga i da ljubimo čovjeka, da bez bogoljublja ne postoji ni čovjekoljublje. Kada kažemo čovjek podrazumijevamo svakoga čovjeka, jer po jevanđeoskom primjeru bližnji je svaki čovjek“, rekao je sveštenik Mlađenović.

Okrugli sto „Moj doprinos trajnom miru“, koji je organizovan u okviru projekta „Pro-budućnost“ Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/, okupio je predstavnike vjerskih zajednica, vlasti, civilnog društva i škola iz Vlasenice i Kladnja.

Projekat „Pro-budućnost“ realizuje katolička humanitarna organizacija CRS, u saradnji sa Međureligijskim vijećem BiH, Fondacijom „Mozaik“, Karitasom BiH, Forumom građana Tuzle i Helsinškim parlamentom građana Banjaluka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare