Miodrag Zec u srijedu na tribini na Ekonomskom fakultetu UIS-a

1

Predsjednik Naučnog društva ekonomista Srbije Miodrag Zec će u srijedu, 6. novembra, na Palama govoriti na javnoj tribini o temi „Koncepti, mitovi razvoja i istorijske pouke“, u okviru programa posvećnog Danu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan ovog fakulteta Radomir Božić rekao je da se ove godine obilježava 67 godina tradicije Ekonomskog fakulteta, što objedinjuje tradiciju ekonomskog fakulteta u Sarajevu, te 26 godina rada na Palama.

„Svaka godišnjica za nas je jako važna. To znači da smo uspješno završili misiju sa prethodnom, a radujemo se novoj upisanoj generaciji. Imamo 84 studenta upisana na dva studijska programa, te 19 studenata na master studijama“, rekao je Božić na konferenciji za novinare povodom Dana fakulteta, koji će biti svečano obilježen 22. novembra.

On je naveo da je za petak, 8. novembar, zakazana druga tribina pod nazivom „Finansijska stabilnost i perspektive bankarskog sistema“ sa naglaskom na BiH, koju će održati direktor Komercijalne banke Banjaluka i predsjednik Udruženja banaka u BiH Boško Mekinjić.

Božić je najavio da će 22. novembra u 10.30 časova biti održan okrugli sto o temi „Izazovi visokog obrazovanja i univerziteta u kontekstu industrije 4.0“, dok će u 13.00 časova početi svečano obilježavanje Dana fakulteta.

„Za 13.30 časova planirana je promocija magistara i diplomiranih studenata“, dodao je Božić.

Govoreći o aktivnostima Fakulteta u prethodnoj akademskoj godini, Božić je rekao da ju je obilježilo promovisanje studentskih praksi i aktivnosti Studentskog preduzetničkog inkubatora koji broji 40 članova, a u okviru kojeg studentima pomažu u realizaciji poslovnih ideja.

Božić je istakao da su svim studentima, putem kontakata poslovne zajednice sa javnim i finansijskim sektorom, omogućili obavljanje jednomjesečne prakse prije diplomiranja.

On je podsjetio da je Ekonomski fakultet Pale potpisao i memorandum o saradnji sa Narodnom bankom Srbije, na osnovu kojeg je predviđena mogućnost obavljanja studentskih praksi.

Prodekan za nastavu na ovom fakultetu Predrag Mlinarević rekao je da nastoje da pomognu studentima da lakše dođu do posla kroz studentske prakse, ali i kroz Studentski inkubator, kako bi realizovali svoje ideje.

Mlinarević je naveo da je u toku izrada novog nastavnog plana i programa za poseban smjer pod nazivom „Digitalna transformacija“, uz koji bi studenti stekli odgovarajuća znanja i vještine koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu rada.

„Nadam se da ćemo uspjeti da ga licenciramo. To obuhvata prostor za kombinaciju znanja iz oblasti informatike i računarstva sa nužnim znanjima iz ekonomije, te dobiti profil stručnjaka za kojim postoji potreba na tržištu rada“, naveo je Mlinarević.

Mlinarević vjeruje da će Fakultet, zahvaljujući licenciranju, ponuditi sličnu vrstu obrazovanja kao u Srbiji, pa tako i uspjeti da zadrži veliki broj studenata u Republici Srpskoj.

Prodekan za naučnoistraživački rad na Ekonomskom fakultetu Pale Marko Đogo rekao je da se društvo i ekonomija brzo mijenjaju, pa je potrebno da se Ekonomski fakultet prilagođava okruženju, te su iz tog razloga resornom ministru Srđanu Rajčeviću prije dva mjeseca predstavili novi nastavni plan i program.

„Ministar Rajčević izrazio je spremnost da pomogne razvoju novog studijskog programa jer su to procesi čak i iznad lokalnog novoa. Nadamo se da će ovaj fakultet doprinijeti razvoju Republike Srpske“, istakao je Đogo.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Je li slobodan ulaz za građane, ili samo za studente i osoblje fakulteta?