Miodrag Forcan jedan od najboljih studenata Elektrotehničkog fakulteta

0

Budući inženjer eletrotehnike, Miodrag Forcan uspio je tokom studija da stekne izuzetan prosjek ocjena od 9,95, postavši time jedan od najboljih studenata Elektrotehničkog fakulteta ikada. U njegov indeks upisane su samo dvije devetke na prvoj godini, a u šali voli da kaže da su one rezultat tadašnjeg neiskustva.

Paljanska gimnazija, koju je Miodrag pohađao, poznata je kao jedna od najkvalitetnijih u Srpskoj. U prilog tome govori i činjenica da je u zadnjih pet godina ova škola dala najboljeg studenta Elektrohničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Velika posvećenost matematici, koja mu je uvijek dobro išla, bila je osnov za odabir fakulteta i budućeg zanimanja. Izabrao je da upozna praktičnu stranu matematike kao apstraktne nauke i upisao je Elektrotehnički fakultet.

Prvu desetku u nizu dobio je iz Fizike, a najsrećnijim trenutkom smatra završetak druge godine studija.

“Bio je to jedan dan u julu mjesecu na kraju druge godine studija. Tada sam očistio godinu sa maksimalnim prosjekom ocjena, a iste večeri sam otputovao na odmor u Crnu Goru”, prisjeća se Miodrag.

Osim mnogo usvojenog znanja, na fakultetu je naučio da bude čvrst i odlučan, te da se bori do kraja za svoje želje.

Znanje, ocjenjeno najvišim ocjenama, više puta je pokazao na raznim takmičenjima osvojivši više nagrada. Tri godine zaredom je učestvovao u takmičenjima iz znanja na međunarodnim susretima studenata elektrotehnike pod nazivom Elektrijada. Dvije godine, kao član ekipe matičnog fakulteta, sa kolegama je bio nerpikosnoveni vlasnik prvog mjesta iz predmeta Teorija električnih kola, a u pojedinačnoj kategoriji osvojio je četvrto mjesto iz predmeta Električne mašine 2012. godine.

Objavio je tri naučna rada. Dva na domaćoj konferenciji Infoteh na Jahorini i jedan na međunarodnoj konferenciji Intel Banja Luka. Višegodišnji je stipendista Fondacije “dr Milan Jelić”, koja stipendira samo najbolje studente u Srpskoj.

Posjeduje i sertifikat Ambasade Sjedinjenih Američkih Država za uspješan doprinos i učešće na manifestaciji “Dani mladih inženjera”, održanoj u Širokom Brijegu ove godine.

Miodrag smisao života pronalazi u riječima našeg najvećeg duhovnika, upokojenog partrijarha Pavla, koji je govorio: – Budimo mudri kao lisice, a plemeniti i dobri kao golubovi!

“Pametni i mudri ljudi vladaju svijetom, ali pored pometnuh osobina neophodno je razviti iskrenu dobrotu. Bez dobrote nema sreće nikome”, poručuje Miodrag.

Tokom zadnje četiri godine, pored elektrotehnike, njegov hobi bila je elektrotehnika. Sada, kada je već pri kraju studija, polako se vraća amaterskom bavljenju sporta.

Miodrag nema velike želje. Ne želi skupa putovanja po svijetu i slične stvari. Želi da zadrži osmjeh na licu, da stekne porodicu i da ostvari univerzitetsku karijeru.

“Najvažnije mi je da obezbjedim sebi egzistenciju i da se bavim poslom koji volim”, zaključuje on.

(www.palelive.com / www.ues.rs.ba)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments