Ministarstvo utvrđuje štetu od bolesti plavog jezika

0

FOČA – Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, republičkog Inspektorata i Instituta za veterinarstvo „Vaso Butozan“ razgovarali su danas u Foči sa predstavnicima opštine, veterinarske službe i opštinske inspekcije o načinu utvrđivanja štete od bolesti plavog jezika ovaca.

Opštinske službe ranije su, na osnovu pojedinačnih prijava, poslale Ministarstvu poljoprivrede spisak 261 fočanskog farmera koji je prijavio uginuće 1.530 ovaca i jagnjadi, a pomoćnik ministra zadužen za veterinarstvo Radmila Čojo kaže da ovaj broj uginulih ovaca nije realan i da su pregledom dokumentacije uočene nelogičnosti.

„Na području Republike Srpske i BiH pojavio se oblik plavog jezika – serotip četiri, koji se smatra najmanje patogenim. Odmah smo posumnjali u broj prijavljenih uginuća jer ispada da je Foča imala najviše od svih 48 opština, što nije realno“, rekla je Čojo, napomenuvši da, prema svjetskim standardima, smrtnost kod ovog tipa bolesti iznosi do pet odsto.

Ona je navela da je na sastanku u Foči dogovoreno da opštinska veterinarska inspekcija, uz pomoć veterinara, kompletira svu neophodnu dokumentaciju da bi, na osnovu pravilnika, bila utvrđena stvarna šteta.

„Uz valjane dokaze, šteta će biti isplaćena procentualno iz Fonda za iskorjenjivanje i suzbijanje zaraznih bolesti koji raspolaže sa 377.000 KM. Dva su ključna dokumenta – nalaz ili foto-dokumentacija, a prihvatićemo i izjavu veterinara potpisanu i ovjerenu zajedno sa veterinarskim inspektorom da su na osnovu kliničkih znakova tipičnih za ovu bolest, zaista, utvrdili da je riječ o plavom jeziku“, naglasila je Čojo.

Ona je dodala da je oštra zima pogodovala suzbijanju bolesti plavog jezika, pa se veterinari nadaju da se na proljeće neće pojaviti u većem obimu.

„U Kancelariji za veterinarstvo BiH sutra imamo zajednički sastanak svih nadležnih tijela na kojem ćemo donijeti odluku o daljim koracima, a to će biti sigurno na prvom mjestu vakcinacija. Ono što je otvoreno, što moramo definisati, jeste na koji način ćemo ovu mjeru finansirati, odnosno kako će koji nivo vlasti učestvovati u finansiranju“, rekla je Čojo.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić ističe da je ova opština pretrpjela najveću štetu od plavog jezika.

„Foča je bila epicentar ove epidemije. Danas smo dogovorili da proceduralne i neke druge nedostatke u što kraćem roku otklonimo, da Ministarstvu dostavimo valjane spiskove da bi ljudi bili obeštećeni“, rekao je Mašić.

On je naveo da će u dogovoru sa Ministarstvom biti definisani dalji koraci na sprečavanju eventualnog povratka bolesti plavog jezika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare