Ministarstvo podržava potrošače u ostvarivanju prava

0

ZVORNIK – Rukovodilac Odsjeka za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske Braco Vrančić rekao je danas u Zvorniku da resorno ministarstvo pruža podršku potrošačima i njihovim udruženjima s ciljem rješavanja većine problema u ovoj oblasti.
„Cilj nam je da informišemo, prije svega, potrošače o njihovim pravima i trgovce o njihovim obavezama radi lakšeg rješavanja problema, ako do njih dođe“, rekao je Vrančić novinarima u pauzi okruglog stola pod nazivom „Trgovci-pružaoci usluga, prava i obaveze“.
On kaže da potrošači koji smatraju da su prevareni imaju mehanizme da se žale na nekoliko nivoa.

„Prvi pokušaj je da se putem udruženja riješi problem sa davaocem usluga, a ako se tu ne postigne dogovor, postoji žalbeni tok prvostepenoj i drugostepenoj komsiji, u zavisnosti od vrste usluga koja se pruža na nivou Republike Srpske ili neke agencije na nivou BiH“, naveo je Vrančić.
On je dodao da bi trgovci trebalo da znaju svoje obaveze zato što je zakon koji reguliše ovu oblast već desetak godina u primjeni.

Vrančić je rekao da su i okrugli stolovi način da se trgovci dodatno informišu i motivišu da poštuju Zakon, te podsjetio da je teško reći da li je veći broj prigovora potrošača posljedica većeg broja problema ili povećanja nivoa saznanja o pravima potrošača.

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača „CAM“ Šekovići Đorđe Radanović kaže da je cilj okruglog stola da se trgovci i pružaoci usluga upoznaju o pravima i obavezama iz Zakona o zaštiti potrošača Republike Srpske.

On je dodao da trgovci treba da znaju da postoje određena prava potrošača kako ne bi dolazili u koliziju sa zakonskim normama.

Radanović je rekao da je ovo jedan u nizu okruglih stolova koji se održavaju u regiji Birač u organizaciji ovog udruženja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare