Ministarstvo i fond će pomoći paljanski Dom zdravlja

0

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić rekao je danas da socijalna zaštita na Palama funkcioniše u skladu sa Zakonom na najbolji mogući način i da će resorno ministarstvo i Fond zdravstvene zaštite pomoći paljanski Dom zdravlja.


„Fond zdravstvenog osiguranja za Dom zdravlja Pale izdvaja 2.100.000 KM i trudićemo se da se ta sredstva u narednom periodu povećaju“, rekao je Stanić nakon sastanka sa rukovodstvom opštine Pale, Doma zdravlja i Centra za socijalni rad.

Što se tiče zdravstvene zaštite na Palama, Stanić je rekao da je u toj oblasti zaustavljen negativan trend.

On je dodao da se i na terenu moraju preduzeti mjere da se novac troši racionalno i da se plate dovedu u racionalne okvire, što je u paljanskom Domu zdravlja i učinjeno.

Stanić je rekao da je tokom sastanka bilo riječi i o dodatnim sredstvima za ovu zzdravstvenu ustanovu, kao i obezbjeđenju zdravstvene zaštite na Jahorini.

„U zimskom periodu, ako se želi da Jahorina bude motor razvoja, mora se obezbijediti zdravstvena zaštita na licu mjesta, u šta se trebaju uključiti i hotelijeri kako bi gosti otišli zadovoljni sa olimpijske ljepotice i ponovo se vratili“, istakao je Stanić.

Pomoćnik direktora Doma zdravlje Pale Predrag Blagojević istakao je da je gorući problem nabavka sanitetskog vozila.

Blagojević je naglasio, kada je riječ o problemu zdravstvene zaštite na Jahorini, da bi i oni koji zarađuju od Jahorine trebalo da se uključe u smislu donatorskih sredstava da pomognu kupovinu bar jednog sanitetskog vozila.

„Ukazali smo na mjere koje smo preduzeli s ciljem smanjenja troškova i zaustavljanja finansijskog propadanja Doma zdravlje Pale“, rekao je on i dodao da su dugovanja ove zdravstvene institucije oko milion KM.

On je naveo da je Stanić obećao da će Dom zdravlja Pale ući u Program energetske efikasnosti.

Blagojević je istakao da je jedan od problema i nedostatak pedijatra, jer su u proteklom periodu umrla tri ljekara i sada je kao prelazno rješenje sklopljen sporazum sa Bolnicom Kasindo da dolazi njihov pedijatar dok ne bude zaposlen novi.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević istakao je da je na sastanku sa ministrom Stanićem bilo riječi o svim problemima kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti na ovom području i konstatovano da se oni zajednički moraju rješavati.

Kovačević je istakao da je opština Pale za ovu godinu povećala izdvajanja za Dom zdravlja sa prošlogodišnjih 15.000 KM na 30.000 KM i da će se truditi da ta sredstva svake godine budu veća.

On je dodao da je tokom sastanka izrazio bojazan da bi vraćanje domova zdravlja u nadležnost opština dodatno opteretilo lokalne budžete i dovelo opštine u nepovoljnu situaciju.

„Kada je riječ o Centru za socijalni rad, opština redovno izvršava svoje obaveze za kućnu njegu i tu nema problema“, rekao je Kovačević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare