Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović posjetio Pale

0

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i načelnik opštine Pale Slobodan Savić obišli su juče gradilište na tunelu Stambulčić za koji je Vlada RS iz Razvojnog programa izdvojila oko 12 miliona KM. Čubrilović je nakon sastanka sa Savićem istakao da je Vlada RS u vezi sa izgradnjom tunela Stambulčić završila najveći dio posla – sredstva su odobrena i radovi se odvijaju nesmetano. Prema njegovim riječima, to je jedan od navećih projekata koji će najviše koristiti ovoj lokalnoj zajednici.

„Na Palama je u posljednjih deset godina dosta urađeno na izgradnji infrastrukture“, rekao je Čubrilović i dodao da Vlada RS poklanja dužnu pažnju razvoju Pala, ne samo infrastrukturnim projektima, već i ostalim, počev od razvoja turizma na Jahorini, do izgradnje škola i fakulteta.

Čubrilović je napomenuo da će se u 2010. i 2011. godini na Palama raditi nekoliko projekata iz Programa rehabilitacije 1 010 kilometara puteva u RS. On se nada da će do kraja godine biti realizovana i dva projekta koja je danas Savić kandidovao, a to je izgradnja Ulice Lava Tolstoja na Palama i puta u naselju „Karađorđevo“ u Mokrom. Vrijednost ova dva projekta je oko 700.000 KM. Čubrilović je podsjetio da je Vlada RS za izgradnju puta Lukavica – Jahorina – Pale izdvojila oko 8,8 miliona KM, ali da trenutno ima problema u vezi sa rješavanjem imovinskih odnosa.

„U ovom trenutku mislim da su ti problemi više nametnuti nego stvarni. Stanovništvo nema isto mišljenje o tom putu i mislim da to nisu nerješivi problemi“, rekao je on i dodao da je ove probleme iniciralo lokalno stanovništvi ili ljudi koji žele da taj put ide nekim drugim pravcem. Odgovarajući na pitanje kako teku razgovori sa Vladom Federacije BiH o nastavku izgradnje puta prema Mesićima gdje bi RS trebalo da izgradi oko pet, a FBiH oko 15 kilometara, Čubrilović je rekao da „Vlada FBiH ime nešto više problema nego Vlada RS i oni su te razgovore stopirali“. „U srijedu imamo novi sastanak, pa ćemo vidjeti“, rekao je ministar Čubrilović.

Načelnik Savić je istakao da ministar Čubrilović pokazuje veliko interesovanje kada je u pitanju razvoj ovih prostora. Savić se nada da će infrastrukturni projekti koje je opština kandidovala Vladi RS biti prihvaćeni i da će doprinijeti bržem razvoju i ljepšem izgledu Pala. „Tunel Stambulčić napreduje u planiranoj dinamici i već je oko 650 metara tunela probijeno, a do naredne godine bi trebao biti probijen u cjelosti, tako da bi u narednim mjesecima bili završeni i betonski radovi“, dodao je on.

(sarajevo-rs.com)

Padaju posljednji metri

zgradnja tunela Stambolčić najveći je i najkorisniji projekat u oblasti izgradnje infrastrukture na području opštine Pale, za čiju realizaciju je iz Razvojnog programa RS odobreno 12 miliona KM, a raduje činjenica da se radovi odvijaju nesmetano i planiranom dinamikom, te da su već ušli i u završnu fazu.

Ovo je u petak, tokom zvanične posjete opštini Pale, izjavio republički ministar saobraćaja i veza, Nedeljko Čubrilović, naglasivši da je ovaj projekat dodatni pokazatelj evidentnog i velikog napretka u oblasti izgradnje putne infrastrukture na ovom području.

– Vlada RS poklanja dužnu pažnju razvoju ove opštine, ne samo kroz projekte koji se odnose na saobraćaj već i kroz realizaciju više značajnih projekata u oblasti turizma i obrazovanja – poručio je Čubrilović.

On je najavio da će na ovom području biti nastavljena realizacija projekata obnove i izgradnje putne infrastrukture, kroz program rehabilitacije 1.100 kilometara puteva u RS, koji će biti do kraja sproveden u naredne dvije godine.

– Opština je kandidovala dva projekta, izgradnju Ulice Lava Tolstoja i saobraćajnice u novoizgrađenom naselju Karađorđevo u Mokrom – pojašnjava načelnik opštine Pale, Slobodan Savić, i dodaje da je Opština i do sada nailazila na dobro razumijevanje resornog ministarstva, odnosno Vlade RS i kada je u pitanju izgradnja ulica, prilaznih saobraćajnica i seoskih puteva, kroz programe podsticanja ruralnog razvoja.

Osvrnuvši se na nezadovoljstvo stanovništva zbog radova na izgradnji novog puta Tvrdimići – Jahorina, ministar Čubrilović je podsjetio da je Vlada RS za realizaciju tog projekta odobrila 8,8 miliona KM, a da je u međuvremenu došlo do prijedloga za promjenu projekta.

– Znamo da ima problema u vezi s rješavanjem imovinskopravnih odnosa, ali u ovom trenutku smatram da su ti problemi više nametnuti nego stvarni. Pokazaće vrijeme pred nama, ali lično smatram da to nisu nerješivi problemi – istakao je Čubrilović.

Stručno savjetovanje

Ministar saobraćaja i veza RS, Nedeljko Čubrilović, otvorio je u petak u jahorinskom hotelu „Bistrica“ 9. međunarodno stručno savjetovanje „Tehnički pregledi 2009“, koje se održava neposredno pred početak primjene novog koncepta registracije vozila, od 28. septembra, a koji podrazumijeva i primjenu jedinstvenog informacionog sistema tehničkih pregleda u BiH.

– Nećemo stati na ovome i u narednom periodu želimo uspostaviti kontrolni sistem kojim će biti obezbijeđen potpun uvid u tok pregleda vozila i rezultate ispitivanja – poručio je Čubrilović.

(Fokus)

Grad da objedini zajedničke interese šest opština

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović konstatovali su da je saradnja između grada i opštine dobra, ali da uvijek može biti i bolja. Savić je rekao da će grad biti taj koji će objediniti zajedničke interese šest opština u njegovom sastavu i napomenuo da će se problemi opštine rješavati na lokalnom nivou, a da će se sa gradom rješavati zajednička pitanja. „Danas smo i održali sastanak da bi ta saradnja bila što bolja i čvršća, da opštine znaju svoje obaveze i da imamo jedinstveni stav na području grada“, rekao je Savić novinarima nakon sastanka na Palama.

Savić je dodao da je na sastanku bilo riječi i o narednoj turističkoj sezoni na Jahorini, kao i o pojačanom inspekcijskom nadzoru na ovoj planini, „jer postoje i Master plan i Regulacioni plan Jahorine i Dvorišta koji se moraju realizovati i poštovati“. Radovanović je naglasio da će ovakvi sastanci od sada biti redovni sa svim opštinama u sastavu grada, kako bi odnosi bili unaprijeđeni. Navodeći da je u toku planiranje budžeta za 2010. godinu, Radovanović je rekao da je na sastanku bilo riječi i o planovima za sljedeću godinu u vezi sa kulturom, sportom, te manifestacijama i načinima njihovog finansiranja. Radovanović je naglasio da je razgovarano i o infrastrukturnim projektima, kao i o Jahorini, koja prioritet i grada i opštine Pale. Današnjem sastanku prisustvovali su i zamjenici gradonačelnika i načelnika, te predsjednici Skupštine grada i Skupštine opštine Pale.

(sarajevo-rs.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare