Ministar podržao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske važna institucija koja treba doprinijeti kulturnom stvaralaštvu i kreiranju ambijenta za dalji razvoj institucija kulture.

“Upoznati smo sa svim poslovnim rezultatima i programskim aktivnostima Zavoda, koje su u vezi sa ovogodišnjom nagradom `Zlatna sova`. Ta nagrada postaje jedna od najprestižnijih u srpskom prostoru kad je riječ o književnom stvaralaštvu”, rekao je Mutabdžija novinarima, nakon što je obišao ovu instituciju.

On je istakao da Zavod u fokusu svoga rada treba da ima i afirmaciju svih kreativnih radnika iz oblasti kulture i ukupnog izdavaštva u Republici Srpskoj, ali da ne treba zanemeriti i region.

Ističući da Zavod treba da ima dobru saradnju sa srodnim institucijama iz Srbije, Mutabdžija je napomenuo da se priprema zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije na kojoj će biti riječi i o unapređenju saradnje u domenu kulture.

“U Banjaluci ćemo 1. decembra imati desetak direktora institucija kulture iz Srpske i njihove partnere iz Srbije, što je dogovoreno sa ministrom kulture i informisanja Srbije Ivanom Tasovcem s kojim ćemo obići neke institucije i u ovom dijelu Srpske”, najavio je Mutabdžija.

On je istakao da Zavod za udžbenike i nastavna sredstva treba da bude i socijalno osjetljiva institucija koja može prepoznati potrebe socijalno osjetljivih kategorija, posebno hendikepiranih osoba koja imaju talenat u domenu kreativnog izražavanja.

“Iako ova institucija posluje prema zakonima tržišta i zakonima o javnim nabavkama, smatram da ima dovoljno prostora da se daleko više radi i sa određenim udruženjima kojima je neophodna pomoć”, dodao je Mutabdžija.

On je konstatovao da je situacija Zavoda na tržištu veoma dobra, ali da za narednu godinu treba planirati proširenje projekata kada je u pitanju kupovina udžbenika za djecu prvih i drugih razreda osnovne škole i porodica sa više od četiri člana čija djeca pohađaju osnovnu školu.

Mutabdžija je napomenuo da je značaj Zavoda čije je sjedište u Istočnom Sarajevu ne samo u marketinškom i u poslovnom smislu, već da je riječ o instituciji od nacionalnog značaja.

“Zavod ima odlične uslove za rad i ova institucija treba da afirmiše ne samo kreativne radnike u oblasti izdavaštva i dobru saradnju sa visokoškolskim institucijama, već i promovisanje rezultata naučno-istraživačkog i umjetničkog rada”, rekao je ministar prosvjete i kulture Srpske.

Kada je riječ o reformi nastavnog plana i programa, Mutabdžija je ocijenio da je to ozbiljno pitanje koje treba da vodi Republički prosvjetni zavod.

“To znači da se mora izvršiti revizija nastavnih sadržaja, njihovog obima, riječnika u našim udžbenicima, a nakon toga da razgovaramo sa Zavodom koji treba da odštampa te udžbenike”, naveo je Mutabdžija.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda Rade Ristović rekao je da je sa Mutabdžijom razgovarao o ostvarenim programima i planovima ove institucije.

“Možemo da budemo ponosni uspješnom realizacijom naših programa i prihodom Zavoda, koji je daleko bolji od prethodnih godina”, naglasio je Ristović.

On je istakao da je Zavod dobio mnogo pohvala i priznanja na nedavno završenom Sajmu knjiga u Beogradu, a kao veoma uspješan projekat Zavoda naveo je književnu nagradu “Zlatna sova”, a za narednu godinu najavio slične projekte koji će se proširiti i na region.

“Odvojićemo jedan programski dio za socijalnu kategoriju djece, kako bi se udžbenici našli u porodicama kojima su najpotrebniji”, rekao je Ristović.

On je naveo da je ove godine književnik Pero Pješivac iz Melburna, koji je osvojio treće mjesto na književnom konkursu, novac od prodatih knjiga poklonio udruženju “Vratite nam osmijeh” iz Istočnog Sarajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments