Minimiziranje zločina nad Srbima

0

SARAJEVO – Cilj inicijative potpredsjednika Federacije BiH /FBiH/ Svetozara Pudarića i gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena da na lokalitetu Kazana bude izgrađen spomenik ubijenim sarajevskim Srbima jeste minimiziranje svih zločina nad Srbima u tom gradu, smatra poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević. Pandurevićeva je ocijenila da je to još jedna u nizu licemjernih i perfidnih inicijativa koje dolaze iz Sarajeva.

Prema njenom mišljenju, „sve bi se svelo na to da je neki odmetnuti pripadnik armije BiH Mušan Topalović – Caco ubio dvadesetak Srba i da su to jedine srpske žrtve u Sarajevu“.

„Ukoliko Sarajevo iskreno želi da prizna šta se u tom gradu dešavalo od 1992. do 1995. godine, onda je najmanje što srpski narod i svi Srbi koji su preživjeli strahote u Sarajevu zaslužuju da u centralnom dijelu grada, u Velikom parku, gdje su, takođe, pobijeni Srbi, bude postavljeno spomen-obilježje na kojem bi pisalo da su tu stradali Srbi od bošnjačkih zločinaca“, izjavila je Pandurevićeva Srni.

Ona je istakla da je u Sarajevu veoma mnogo srpskih stratišta iz proteklog rata, ali da nikada nije dozvoljeno da ona budu obilježena.

Pandurevićeva je kao primjer navela logor u bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“ u kojoj je sada sjedište Suda i Tužilaštva BiH.

Prema njenim riječima, jedan od perfidnih postupaka sarajevskih vlasti jeste i činjenica da na spomen-ploče sa imenima ubijenih od navodnog srpskog agresora stavljaju i Srbe koji su stradali u gradu od bošnjačkih zločinaca.

Pudarić i Behmen potpisali su juče u Sarajevu ugovor o saradnji u vezi sa izgradnjom spomenika ubijenim Srbima i Hrvatima na Kazanima 1993. godine.

Inicijativa da se na lokalitetu Kazani na obroncima planine Trebević izgradi spomen-obilježje žrtvama srpske i hrvatske nacionalnosti, koji su od sredine 1992. do oktobra 1993. godine tu ubijani i nakon čega su njihova tijela bacana u jamu, pokrenuta je prije dvije godine.

Iz jame na Kazanima nakon rata izvađeni su posmrtni ostaci 29 ljudi.
Broj ubijenih zvanično nikada nije utvrđen, a mnogi smatraju da su neke ubice sa Kazana još na slobodi.

Od 1994. godine za zločine na Kazanima osuđeno je 14 pripadnika Armije BiH na kazne zatvora od 10 mjeseci do šest godina.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare