Mini elektrane finansiraju elektrifikaciju povratničkih sela

0
Mini elektrane finansiraju elektrifikaciju povratničkih sela

FOČA – Vlasnici tri male hidrocentrale na fočanskim rijekama Govzi, Oteši i Krupici finansiraće elektrifikaciju dva zaseoka u Mjesnoj zajednici Jeleč, dogovoreno je danas na sastanku načelnika opštine Foča Radisava Mašića sa predstavnicima elektrana, „Elektrodistribucije Republike Srpske“ i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.Gotovo dvije decenije nakon povratka i obnove kuća, struju bi ove godine trebalo da dobije 28 domaćinstava u selima Drače i Ratine.

Predsjednik Mjesne zajednicee Jeleč Fuad Šljivo kaže da je riječ o selima koja su blizu centralama sa kojih će dobijati struju.

„To su bili prvi povratnici i sve vrijeme su bili bez struje. Radujemo se da će konačno dobiti uslove za normalan život“, rekao je Šljivo.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić najavio da će lokalna vlast uz pomoć Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH nastaviti elektrifikaciju ovog područja.

„Proširićemo elektro mrežu na području Jeleča i do kraja godine obezbijediti struju za pedesetak domaćinstava u selima Poljice i Banjine“, rekao je Mašić.

On je naveo da je u razvoj i obnovu elektro-mreže na području opštine Foča posljednjih nekoliko godina uloženo 500.000 KM.

„Imamo još oko 140 kuća koje nemaju električnu energiju i želja nam da to što prije uradimo“, dodao je Mašić.

Prema njegovim riječima, potrebno je uraditi i rekonstrukciju prenosnog sistema, jer na području koje gravitira mini elektranama, tačnije u mjesnim zajednicama Miljevina i Jeleč, dolazi do učestalih kvarova na mreži.

„Ako je više vode na elektrani i veća proizvodnja, struja ne može da se plasira u mrežu, dođe do zagušenja i česta su iskakanja sa mreže“, naveo je on.

Mašić je naglasio da je danas dogovoreno da sa `Elektroprenosom BiH`, resornim ministarstvom i `Elektrodistribucijom Republike Srpske` bude organizovan sastanak.

Na sastanku bi trebalo da bude dogovorena rekonstrukcija prenosnog sistema na području opštine, jer, kako je naglasio, nećemo moći ubuduće nijednu elektranu završiti dok se to ne uradi i struja koja se proizvede neće moći da bude plasirana krajnjim potrošačima.

Savjetnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Šefket Hafizović rekao je da je ovo ministarstvo u elektrifikaciju na području BiH do sada uložilo 17 miliona KM, a u opštini Foča u posljednje četiri godine pola miliona KM.

„U ovoj godini ćemo u Foči realizovati više od 100.000 KM u elktrifikaciju povratničkih naselja i mislim da ćemo time uveliko riješiti ovo goruće pitanje u 21. vijeku“, naveo je Hafizović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare