Milunović: Jednokratna pomoć do sada isplaćena za 6.120 boraca

0

BANJALUKA – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović rekao je da je do sada po javnom pozivu za materijalnu pomoć za socijalno ugrožene i nezaposlene demobilisane borce Vojske Republike Srpske jednokratna novčana pomoć isplaćena za 6.120 boraca, od ukupno prijavljenih 14.270.

Milunović je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je još obrađeno 3.337 predmeta u kojima nisu ispunjeni uslovi navedeni u kriterijumima u javnom pozivu.

Milunović je ponovo apelovao da lokalne zajednice pokažu ozbiljnost i ubrzaju procese kada je riječ o rješavanju predmeta i zahtjeva u vezi sa realizacijom javnog poziva za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenim demobilisanim i socijalno ugroženim borcima iz Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Banjaluka, Prijedor i Doboj do sada nose polovinu neobrađenih predmeta.

On je rekao da je Srebrenica obradila 0,7 odsto predmeta, Doboj i Bratunac po 18 odsto, Laktaši 20 odsto, Lopare 23 odsto, Banjaluka 25 odsto predmeta, Kozarska Dubica 36 odsto, Prijedor 42 odsto, Prnjavor 43 odsto, Teslić 51 odsto, Istočna Ilidža 55 odsto obrađenih predmeta.

Milunović je naveo da su opštine Šipovo, Šamac, Kotor Varoš i Gradiška obradile više od 60 odsto predmeta, dok su više od 90 odsto predmeta obradile opštine Bileća, Brod, Vlasenica, Zvornik, Kostajnica, Novi Grad, Petrovac, Rogatica, Sokolac, Srbac, Trnovo, Ugljevik, Foča i Čajniče.

On je rekao da su ovaj posao u potpunosti završile opštine Berkovići, Višegrad, Vukosavlje, Gacko, Novo Goražde, Derventa, Donji Žabar, Istočni Stari Grad, Istočni Drvar, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, LJubinje, Milići, Modriča, Mrkonjić Grad, Nevesinje, Osmaci, Pale, Pelagićevo, Petrovo, Ribnik, Rudo, Han Pijesak, Čelinac i Šekovići.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske raspisalo je 2. aprila javni poziv za materijalnu pomoć za socijalno ugrožene nezaposlene borce Vojske Republike Srpske u iznosu od 100 KM.

Milunović: Zakon o pravima boraca je dobar

BANJALUKA – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović smatra da je Zakon o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca najbolji u nizu zakona od 1993. godine i da pruža mogućnosti da bude realizovano mnogo toga što je traženo, ali da realizacija zavisi od ukupnog budžeta za boračko-invalidsku zaštitu.

Komentarišući zahtjev Udruženja „Veterani Republike Srpske“ za sazivanje vanredne sjednice Narodne skupštine Srpske u vezi sa izmjenama Zakona o pravima boraca kojim žele postići izmjenu načina kategorizacije, Milunović je naglasio da se novim zakonom tu ne može postići ništa jer je riječ o stečenim pravima.

„Promjena načina kategorizacije se ne može postići. Ovdje je riječ o stečenim pravima i kada bi u ovom trenutku izmijenili pravila koja važe za kategorizaciju ona bi se odnosila samo na veoma mali broj lica koja do sada nisu kategorisana“, pojasnio je Milunović danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, jedino se može promijeniti status pojedinca ukoliko se utvrdi da taj pojedinac nije bio u ratu i da je na nekakav drugi način došao do tog prava.

Milunović je naveo da trenutno u sistemu ima više od 206.000 kategorisanih boraca Vojske Republike Srpske.

„Zakon o pravima boraca je dobar. Možemo mi biti nezadovoljni što imamo 136.000 boraca prve i druge kategorije. I ja sam po tom pitanju nezadovoljan. Mnoge boračke organizacije su često `gledale kroz prste` i nagomilale mjesece provedene u zoni borbenih dejstava zbog čega imamo ovoliki broj boraca prve i druge kategorije, a koji vuku i najveća prava po zakonu“, rekao je Milunović.

On je rekao da je na sastanku sa predstavnicima Udruženja „Veterani Republike Srpske“ početkom ove sedmice dogovoreno da oni još jednom prođu kroz zakon i dostave resornom ministarstvu svoje prijedloge, te da nakon toga zajednički sa stručnom službom budu izneseni argumenti.

„Vidjećemo u kom pravcu će se dalje ići“, dodao je Milunović.

Komentarišući predstojeću Izbornu skupštinu Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, koja je zakazana za sutra u Ugljeviku, Milunović je naveo da ova organizacija ima svoj statut i pravilnike prema kojima će legalno i demokratski izabrati rukovodstvo.

Milunović, koji je i član Izvršnog odbora Socijalističke partije, rekao je da ova partija nije vršila pritisak na bilo koga u vezi sa izborom za predsjednika ove organizacije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments