Miloš Tomić pobjednik 14. Festivala frule u Palama

0

U sklopu Dana i krsne slave opštine Pale – Velike Gospojine, sinoć je u Kulturnom centru Pale u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ održan tradicionalni 14. Festival frule u KC Pale.

U takmičarskom dijelu festivala u kojem je učestvovalo 14 frulaša iz BiH i Srbije, prvo mjesto kao majstoru frule pripalo je Milošu Tomiću iz Gornjeg Milanovca.

Drugo mjesto osvojio je Draško Spasojević iz Rudog, a treće mjesto Dragan Srdanović iz Pala.

Predsjednik Opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Pale Aleksandra Srdanović rekla je da je cilj festivala popularizacija frule, a ove godine je akcenat na djeci koja sviraju ovaj instrument.

„Na Palama imamo grupu naših mladih frulaša, a u oktobru će nam doći i djeca iz Srbije kako bi promovisali frulu koja čuva našu tradiciju“, istakla je Srdanovićeva.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/17-festival-frule-avgust-2014/] width=[54] height=[54] title=[Miloš Tomić pobjednik 14. Festivala frule u Palama] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}
Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević otvorio je 14. Festival frule i istakao da je ovo jedna od najvažnijih manifestacija u toku godine jer je frula najstariji instrument i tiče se očuvanja tradicije i običaja srpskog naroda i ne treba da se zaboravi.

Na početku manifestacije publici se predstavila grupa mladih frulaša i folklorna sekcija članova KUD-a „Mladost“ iz Pala uz pratnju profesora muzike Vladimira Jakića.

Osim takmičarskog dijela na festivalu smo mogli uživati u predivnom glasu magistra solo pjevanja Dejane Hršum i gospodina Ranka Asentića. Stihove Dobrice Erića nam je čitala mlada glumica Katarina Ninkov.

Da veče bude jos zanimljivije, publiku su zabavljali članovi etno grupe „Kimval“ iz Foče. Ova grupa radi pri Bogosloviji Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči, pod rukovodstvom Jereja Vidaka Vujadinovića, profesora crkvene muzike.

Festival su podržali Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Grad Istočno Sarajevo, opština Pale, Cafe bar XL i domaćin Kulturno-sportski centar „Peki“.

(www.palelive.com / M.K.B.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare