Miljanoviić: Boljom organizacijom do svojih prava

0

ZVORNIK – Lica sa invaliditetom u Zvorniku, bez obzira na to da li su invalidi po rođenju, oboljenju ili ratnim dešavanjima, nisu najbolje organizovana da bi za ostvarivanje svojih prava mogla bolje djelovati prema vlastima u lokalnoj zajednici i republičkim institucijama, rekao je danas predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida /RVI/ Zvornik Dragislav Mijanović.

Mijanović je na javnoj tribini, organizovanoj povodom 3. decembra – Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, rekao da se u lokalnim zajednicama problemi ovih lica najviše ogledaju u arhitektonskim barijerama, pa do liječenja u zdravstvenim ustanovama.

On je apelovao da lokalne vlasti u što kraćem roku riješe barijere da bi lica sa invaliditetom imala lakši pristup ustanovama i institucijama koje zbog svojih potreba svakodnevno posjećuju.

„Cilj je invalidnih lica, odnosno RVI, invalida rada, djece sa posebnim potrebama i slijepih i slabovidih, da zajednički nastupaju u ostvarivanju svojih prava, a to je pružanje šanse za posao, kao i svega onog što drugi građani imaju“, rekao je Mijanović, koji je i predsjednik Skupštine RVI Republike Srpske.

Predsjednik Saveza invalida rada opštine Zvornik Radenko Josipović založio se za to da invalidima rada budu vraćena prava koja su im oduzeta stupanjem na snagu novog zakona od 1. januara prošle godine.

On je dodao da invalidi rada imaju dobru saradnju sa ostalim udruženjima invalida.

Direktor Opšte bolnice Zvornik Milorad Drljević naglasio je da ova zdravstvena ustanova i njeno osoblje pomažu ovim ljudima uvijek kada se za to ukaže potreba.

„Dajemo im podršku i tu smo da im pomognemo, što je i zakonska obaveza, da ne čekaju u redu na preglede, jednostavno da su u prioritetu, i mi se toga držimo“, rekao je Drljević.

Organizatori tribine su udruženje RVI, invalida rada, slijepih i slabovidih i djece sa posebnim potrebama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare