Milica Vučković iz Niša dobitnik “Radoslavnice”

0

ISTOČNO SARAJEVO – Stručni žiri 12. Festivala poezije za djecu i mlade Istočno Sarajevo, povodom obilježavanja 40 godina od štampanja prve knjige pjesnika Radoslava Samardžije, nagradu Pjesničko uzdarje “Radoslavnica” dodijelio je Milici Vučković iz Niša.

“Ova mlada Nišlijka nagrađena je za svoje tri pjesme kojima je učestvovala u konkursu 12. Festivala poezije za djecu i mlade: `Od Boga`, `/s/trpljenje` i `Biće ništavila”, rekao je danas Srni umjetnički direktor Festivala Vitomir Mitrić.

On je dodao da je prvu nagradu na konkursu o temi “Djeca nisu ovce” u kategoriji do 11 godina osvojio Luka Maksimović iz Niša, drugu Una Bugarčić iz Kragujevca, a treću njen sugrađanin Aleksa Nikolić.

“U kategoriji od 12 do 17 godina najbolja je bila Tijana Starčević iz Rudanke kod Doboja, drugu nagrada ravnopravno su podijelili Nikola Đurić iz Blatnice kod Teslića i Ksenija Lalović iz Istočnog Sarajeva, dok treću nagradu dijele Milica Purković iz Rogatice i Anđela Ćirić sa Pala”, naveo je Mitrić.

Prema njegovim riječima, na konkursu za mlade pjesnike od 18 do 30 godina o temi “Osluškivanje Boga” pobijedio je Nikola Radovanović, druga je bila Anja Tasovac, a treća Dragana Ambulija, svi iz Trebinja.

On je istakao da je posebnu nagradu za odlično izveden akrostih pokojnom Radoslavu Samardžiji u pjesmi “Djeca nisu ovce” pripala Danijeli Jokić iz Lopara.

On je podsjetio da je tema konkursa “Osluškivanje Boga” izabrana po istoimenoj knjizi Radoslava Samardžije, koja je nagrađena na Vidovdanskim susretima 1997. godine i Sarajevskim danima poezije 1999. godine u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik žirija 12. Festivala poezije za djecu i mlade, književnik Dara Sekulić naglašava da se ovogodišnji Festival održava pod okolnostima nepovoljnijim nego ranijih godina.

“Dječijih radova brojčano nije bilo kao prethodnih godina, ali su u svojoj ukupnosti određeniji, poetski zreliji i bolji. Ove dvije teme, `Djeca nisu ovce` i `Osluškivanje Boga`, svaka na svoj način pružale su mogućnost i slobodu da se djeca poetski, duhovito, ali i kritički obraćaju porodici, školi, ljudima i svijetu”, navela je Sekulićeva.

Ona ističe da su djeca nastojala da pokažu kako bi društvo ozbiljnije i promišljenije moglo i moralo da uvažava svijet djeteta – da prihvati činjenicu da dijete danas samo hoće da ispunjava svoje dane, ispoljava i potvrđuje svoje stvaralačke sposobnosti.

“Mladi pjesnici svojim pjesmama pokazali su i poetski i misaono zrela svoja saznanja o Bogu i vjeri kao najpostojanijem osloncu života”, zaključuje Sekulićeva.

Organizator Festivala “Forum teatar” Istočno Sarajevo naglašava da je Konkurs raspisan prema istoimenoj rukopisnoj zbirci poezije za djecu Radoslava Samardžije, koja je na anonimnom konkursu Ministarstva prosvjete i kulture bila nagrađena ali, nažalost, taj rukopis nikad nije objavljen jer je u međuvremenu izgubljen.

Nagrađene radove sutra će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo na svečanoj akademiji “U lavirintu poezije” čitati glumci “Forum teatra”.

Generalni sponzor festivala, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, nagrađenim učesnicima konkursa pripremio je prigodne nagrade iz asortimana svojih izdanja.

Mitrić podsjeća da će najstarija književna manifestacija za djecu u Republici Srpskoj – Festival poezije za djecu u Istočnom Sarajevu ove godine biti održan zahvaljujući isključivo razumijevanju i pomoći Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, planirane programske aktivnosti festivala pod nazivom “U lavirintu poezije” svedene su u dvočasovni program, koji će biti realizovan u četiri cjeline i to: obilježavanje 40 godina od štampanja prve knjige pjesnika Radoslava Samardžije, čije će stihove čitati Ilija Mimić, te promocija knjige Nedeljka Zelenovića “U zrnu puberteta” i knjige Tode Nikoletića “Ja i tata k’o dva brata”.

Predviđena je i promocija knjiga u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo “LJubav boje bijelo” Duška Milunovića, kao i promocija knjige “Neuhvatljiva dječija pjesma”, koja sadrži najbolje i nagrađene radove 10. i 11. konkursa poezije za djecu, koju su priredili književnica Dara Sekulić i Vitomir Mitrić.

Četvrta cjelina odnosi se na Proglašenje pobjednika konkursa 12. Festivala poezije za djecu o temama “Djeca nisu ovce” i “Osluškivanje Boga”.

Prateći program Festivala biće realizovan 11. decembra u Domu za stara lica Istočno Sarajevo pod nazivom “Osmjehni se pjesmama” i u Matičnoj biblioteci gdje će biti promovisana knjiga Tode Nikoletića “Rastem da volim”, čiji je izdavač “Forum teatar”, kao i audio CD u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments