Milica Borovčanin prvonagrađena na Srpsko-austrijskom festivalu kulture u Beču

0

SOKOLAC – Učenica sokolačkog Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ Milica Borovčanin osvojila je prvo mjesto na tradicionalnom međunarodnom Srpsko-austrijskom festivalu kulture i umjetnosti u Beču.

Srpsko kulturno društvo „Srpska kruna-Zlatna reč“ iz Austrije tradicionalno svake godine organizuje međunarodni Srpsko-austrijski festival umjetnosti i kulture posvećen okupljanju Srba iz cijelog svijeta u zajedničkoj misiji očuvanja i njegovanja pisane riječi i srpske književnosti.

Milica Borovčanin ističe da je konkurs posvećen velikanima srpske književnosti koji su jedan dio svog života proveli i stvarali u Beču, a ove godine Vuku Stefanoviću Karadžiću o temi „Ćirilica, običaji i mi“ na kome se ona predstavila poezijom,odnosno stihovima pod naslovom „Pero, mastilo i mač“.

Na ovaj konkurs, koji je trajao od 15. januara do 15. februara, pristigla su 392 rada iz zemalja Evrope i Amerike.

Za sokolačku srednjoškolku posebno značenje ima podatak da su rezultati konkursa objavljeni na Svjetski dan maternjeg jezika.

„Meni je pripala čast da po odluci stručnog žirija budem nagrađena prvim mjestom u kategoriji mladih pjesnika do 30 godina, što mi puno znači jer je riječ o manifestaciji međunarodnih razmjera na kojoj su učestvovali afirmisani i neafirmisani mlađi i stariji pjesnici i književnici iz cijelog svijeta i drago mi je da sam našla svoje mjesto među njima“, rekla je Milica za Srnu.

Mladoj pjesnikinji, kako kaže, posebno znači i to što su u žiriju Festivala bili ugledni književnici i profesori književnosti koji su njen rad ocijenili kao najbolji.

Ona je istakla da je prošle godine na istom konkursu osvojila treće mjesto i da je zahvaljujući podršci opštine Sokolac uspjela otići u Beč i primiti nagradu, a misli da ove godine zbog pandemije to neće biti moguće.

Ova uspješna učenica prvog razreda srednje škole osvojila je do sada više od deset nagrada za literarne radove, a svoju prvu knjigu „Bezimeni čovjek“ za koju je dobila najbolje ocjene književne kritike, objavila je u 2018. godini.

Direktor Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ Miroslav Maksimović rekao je Srni da ova ustanova na sve načine podržava učenicu Milicu Borovčanin i podsjeća da je ona dobitnik nagrade ove ustanove povodom obilježavanja Svetog Save, te se nada da će njen talenat isplivati na književnoj sceni.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare