Milena Pavlović osvaja Mon Blan

0

VLASENICA – Vlasenička planinarka Milena Pavlović naredne sedmice krenuće u osvajanje Mon Blana, 4.810 metara visokog planinskog vrha, najvišeg u ogromnom masivu Alpa i u centralnoj Evropi.

Uspon na Mon Blan ostvariće petočlana planinarska ekspedicija koja će na put u Francusku krenuti u četvrtak, 19. septembra, a već narednih dana u osvajanje ovog planinaskog vrha.

Pavlovićeva je rekla Srni da je do sada osvajala brojne planinske vrhove, no da nijedan od njih nije bio viši od 3.200 metara, te dodala da će na Mon Blan ići sa odabranom planinarskom ekipom iz Požarevca i Aranđelovca.

„Veoma sam uzbuđena i vjerujem da će osvajanje Mon Blana za mene biti prelijepo iskustvo. Većina članova ove grupe ima dugogodišnje iskustvo u visokom gorju, pa mi nije bilo teško da se odlučim da idem sa njima kada sam dobila poziv“, rekla je Pavlovićeva.

„Uz planinarsko iskustvo u visokom gorju, osvajanje Mon Blana zahtijeva i dobru fizičku i psihičku pripremljenost i odgovarajuću opremu. Staza do vrha prolazi kroz brojne rizične prolaze i mjesta na kojima vrebaju odroni kamenja i snijega, pa je neophodan krajnji oprez“, navela je Milena.

Ona je dodala da je za uspon na Mon Blan Milena počela da se priprema od oktobra.

Dobru fizičku pripremljenost i kondiciju, koja je neophodna za velike planinarske pohode, Pavlovićeva je „brusila“ pohodima na balkanske planinarske kote, Kajmakčalan, Maglić, Treskavicu, Zelengoru, Bjelašnicu i Čvrsnicu.

Posljednji u nizu pohoda u okviru priprema bio je 3.152 metra visoki Piz Boe na Dolomitima.

„Valjda sam već bila solidno pripremljena za Dolomite pa nije bilo straha, ali sam prizor sa vrha, glava među oblacima, to je neopisiv doživljaj“, rekla je Pavlovićeva.

Ona je istakla da su joj tokom priprema posebnu pomoć i podršku pružali predsjednik Planinarsko-ekološkog društva „Acer“ Dragan Ilić i sekretar društva Vesna LJubičić Došić.

Milena Pavlović član je Planinarsko-ekološkog društva „Acer“ iz Vlasenice i bavi se planinarstvom od 2014. godine.

Od ove godine član je i Planinarsko-smučarskog društva /PSD/ „LJukten“ iz Trstenika. Pored planinarstva bavi se i paraglajdingom.

Pavlovićeva je master inženjer informatike, a zaposlena je u preduzeću „Alpro“ u Vlasenici.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare