Milačić: Đukanović shvata da je ovo njegova posljednja politička borba

0

Predsjednik stranke Prava Crna Gora Marko Milačić ocijenio je večeras na Palama da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sada shvata da je ovo njegova posljednja politička borba, s obzirom na to da se suočio sa narodom na litijama i molebanima koji ne osjeća strah.

„Braći u Crnoj Gori mnogo znači podrška koja svakodnevno dolazi širom Republike Srpske jer je to borba istog naroda za jednu istu crkvu. Svi skupovi nadahnjuju, motivišu. Kada vidimo da se okuplja veliki broj stanovnika širom Srpske znamo da nismo sami“, rekao je Milačić, koji je učestvovao na tribini pod nazivom „Ne damo svetinje“.

On je pozvao braću iz Republike Srpske da se nikako ne zaustavljaju na tome, dodajući da dolaze vremena koja će biti izazovna, a podrška sve važnija.

Milačić je naglasio da je stanje u Crnoj Gori veličanstveno, ljepše nego ikada i sve što se dešava jedna je istorijska i biblijska stvar.

„Ne mogu da shvatim da postoji društveno politički proces koji može da promijeni jednu zemlju za tako kratko vrijeme kao što se dešava za ova tri mjeseca. Događa se Božije čudo gdje imamo dosta protesta, litija, a s druge strane moramo imati dozu pažnje jer je situacija opasna. Preko puta je režim koji se suočava sa najtežom situacijom u svojoj tridesetogodišnjoj vladavini“, dodao je Milačić.

On je naveo da je Vlada Crne Gore počela popis imovine koja pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

„To nas ne brine jer je tako popisivalo i Osmansko carstvo, Austrougari i mnogi drugi okupatori, pa opet nisu ništa postigli“, dodao je Milačić.

Protojerej stavrofor Darko Đogo rekao je novinarima da je apsurd da neko pokušava da privatizuje hramove u Crnoj Gori i da je narod najjednostavnije rekao da je to otimanje svetinja.

Prema njegovim riječima, Mitropolija crnogorsko-primorska, eparhije Budimljansko-nikšićka, Mileševska, Zahumsko-hercegovačka jesu istinska crkva vjerujućeg naroda u kojoj niko nikada nije zabranio bilo kakav ulazak „jer Bog kroz crkvu Božiju pomaže“.

Đogo je istakao da se crkva ne može praviti na osnovu političkih projekata i na konvencijama stranaka donositi propise kakva i čija crkva da bude.

„U Crnoj Gori ima kršenje ne samo ljudskih prava, nego kršenje osnovnih ljudskih normi. Ova borba jeste nepravedna, nametnuta i, nažalost, biće duga, a najbolje ju je definisao vladika /budimljansko-nikšićki/ Joanikije kada je rekao da `ovo zlo neće odjednom nestati jer se, nažalost, dugo spremalo, ali i mi smo se vijekovima spremali`“, istakao je Đogo.

Jedan od organizatora ovog skupa Petar Nišić rekao je da se sa tribine „Ne damo svetinje“ u organizaciji studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu želi poslati poruka podrške bratskom narodu u Crnoj Gori u borbi protiv takozvanog Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se krše elementarna ljudska prava.

„Tu smo i zbog vjerskih razloga, nacionalnih, jer podržavamo borbu srpskog naroda, kao i sa pravne strane jer je riječ o zakonu koji je diskiminatoran i antiustavan“, naveo je Nišić.

Okupljenima se obratio i protojerej stavrofor Nenad Tupeša iz Foče, a tribini su prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, predstavnici opštine Pale i druge ličnosti javnog, kulturnog i političkog života.

Skupština Crne Gore usvojila je 27. decembra prošle godine Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim je predviđeno da država postane vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine, ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori, zbog čega se organizuju molebani i litije širom Crne Gore, kao i u nekim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj i Srbiji.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare