Mila: “Čelične ratnice” – lekcija svijetu o slobodi srpskog naroda

0

ISTOČNO SARAJEVO – Igrani film “Čelične ratnice”, u režiji Jelene Mile iz Švedske i dokumentarni film pod nazivom “Dugo putovanje u rat”, reditelja Miloša Škundrića iz Srbije privukli su večeras u Istočnom Sarajevu veliku pažnju posjetilaca i učesnika 12. Međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar”.

“Film `Čelične ratnice` je priča o ženama dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu i ratovima na Balkanu. To bio trebalo da bude lekcija svijetu, odnosno takozvanoj međunarodnoj zajednici, o slobodarskom duhu srpskog naroda o njegovoj vjekovnoj težnji za slobodom”, rekla je večeras Srni autor ovog jedinstvenog filma Jelena Mila, koja je rođena u Beogradu, ali već duže živi i stvara u Stokholmu.

Ona ističe da se u ovom djelu “armija autentičnih žena, boraca-anđela pojavljuje u sećanju modernoj ženi Leki, koja dolazi sa Balkana, ali živi negde u svetu, a kako izgleda taj susret i šta su one imale da joj kažu i tako ostave trag u vremenu koje tek dolazi, prikazuje ovaj film”.

Prema njenim riječima, ova anđeoska naracija žena koje su ostavljale svoje živote na frontu za vrijeme rata upozoravajući je krik baš kao i muzika benda “Sabaton”, dok film ostavlja publici da čuje najdublju ispovijest moderne žene danas, bez obzira gdje, kada i kako ratni sukobi pokažu svoje krvavo lice.

Mila pojašnjava da je njen film posvećen ženskoj hrabrosti i snazi da se suprotstave vremenu rata, kako nekad 1918. godine, tako i danas.

“Film `Dugo putovanje u rat` reditelja Miloša Škundrića, majstorski je dokumentarac snimljen u tradiciji najboljih Bi-Bi-Si programa. Uzbudljiviji od političkog trilera, napetiji od akcionog filma, ovaj istorijski dokumentarac nam, kroz autentične priče iz prošlosti, pomaže da razumijemo zašto je Prvi svjetski rat počeo”, rekao je Srni umjetnički direktor i selektor “Prvog kadra” Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prema njenim riječima, koristeći filmske arhive Velike Britanije, Francuske, Austrije, Rusije, NJemačke i Srbije, oživljavajući fotografije i portrete najznačajnijih istorijskih ličnosti uz pomoć “tri de” tehnologije, animirajući stare istorijske mape, maestralno gradeći napetost kroz razgovore sa najznačajnijim evropskim istoričarima, film “Dugo putovanje u rat” stvara utisak da se iz minuta u minut prisustvuje neumoljivom hodu cijelog svijeta ka globalnoj katastrofi.

“Poput najnapetijeg igranog filma, ovaj dokumentarac nas maestralno vodi po dvorovima i kabinetima predsjednika vlada, kroz zakulisne političke i vojne igre, istovremeno analizarajući širi kontekst i donoseći nam male, životne detalje situacija u kojima se odlučivalo o sudbini Evrope – kao da sve posmatramo iz pozicije aktera. Svaka odluka, svaki korak postaju nam potpuno jasni, kao detektivu koji, malo po malo, otkriva ko stoji iza velikog zločina”, istakla je Štifanićeva.

U prijepodnevnim časovima u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo održane su projekcije dokumentarnih i kratkih igranih filmova “Čarobnjak iz Mutnja” Branka Lazića iz Republike Srpske, “Kukavica”, Hadži-Aleksandra Đurovića iz Srbije, “Obeleženi” Jovana Dopuđa iz Srbije i “Samvan gud vil faind ju” Lejle Strogov iz SAD.

Na popodnevnom repertoaru bili su filmovi autora iz BiH “Saraj`vo” Mustafe Mustafića, “Osmi dan” Jasmina Pivića i “Tomislavov dnevnik” Vinka Laotovića, a potom specijalna projekcija filmova za lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu Kula, dok je treći dan Festivala okončan koncertom grupe “Atentat”.

“Prvi kadar” sutra nastavlja sa svojim bogatim takmičarskim i pratećim programom sve do subote, 17. novembra, kada će u 19.00 časova u Domu omladine biti održano svečano zatvaranje 12. po redu filmskog festivala, dodjela nagrada, projekcija nagrađenih filmova i koncert etno-sastava “Katera” iz Istočnog Sarajeva.

Ovogodišnji “Prvi kadar” održava se od 12. do 17. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom “Prvi kadriraj!”.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ovu jedinstvenu manifestaciju podržali su Udruženje filmskih radnika BiH, opština Istočna Ilidža, opština Istočno Novo Sarajevo i grad Zvornik.

Medijski pokrovitelji su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments