„Metalno“ dobilo poslovno povjerenje kompanije „Alumina“

0

ZVORNIK – Akcionarsko društvo /AD/ „Metalno“ iz Zvornika učestvuje u najvećim investicionim projektima koji se u posljednje vrijeme realizuju u zvorničkoj kompaniji „Alumina“, a vrijednost poslova u ovoj saradnji iznosi više od tri miliona KM.

Direktor AD „Metalno“ Borko Popović rekao je Srni da je u posljednje dvije godine saradnja ovog preduzeća sa kompanijom „Alumina“ intenzivna i besprijekorna.

On je naglasio da je „Metalno“ u svom djelokrugu posla prisutno u skoro svim investicionim projektima u „Alumini“, što je za ovaj kolektiv od velikog finansijskog značaja, a posebno za uposlenost postojećih kapaciteta.

„Zahvaljujući isključivo poslovima koje ‘Metalno’ kvalitetno i na vrijeme uradi, dobili smo povjerenje menadžmenta ‘Alumine’, čime su stvoreni uslovi da preduzeće normalno funkcioniše, istina uz dosta teškoća“, rekao je Popović, čijim je dolaskom na čelo ovog akcionarskog društva, prije četiri godine, počelo oživljavanje kolektiva i podizanje rejtinga preduzeća.

Popović je naglasio da je „Metalno“, zahvaljujući kvalitetnom i stručnom izvođenju radova u protekle dvije godine imalo vrijednost poslova više od tri miliona KM.

„Prihodi ostvareni u saradnji sa kompanijom ‘Alumina’ doprinijeli su da ‘Metalno’ solventno posluje, što omogućava da se, osim servisiranja tekućih obaveza, redovno isplaćuju plate zaposlenima sa porezima i doprinosima državi, da se u rokovima izmiruju dobavljači, ali i da se postepeno saniraju i dugovanja iz prethodnog perioda“, pojasnio je Popović.

On je podsjetio da je za „Metalno“ prvi veći posao u „Alumini“ bio na projektu izgradnje pogona za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, gdje su do sada uradili devet posuda-precipitatora, kapaciteta 300 metara kubnih.

Popović je rekao da su, zajedno sa preduzećem „Enikon-mont“ i „Jokić invest“, bili angažovani i na novom proizvodnom objektu silikagela i specijalnih zeolita, te da su, u okviru projekta proširenja kapaciteta proizvodnje zeolita, napravili šest silosa pojedinačnog kapaciteta od oko 200 metara kubnih.

„Za potrebe izrade metalnih konstrukcija, raznih elemenata i opreme, u okviru novih investicionih projekata u ‘Alumini’, preradili smo između 800 do 900 tona čelika“, naglasio je Popović i istakao da je sav taj posao bez većih problema urađen u proizvodnim pogonima „Metalnog“.

Popović je naveo i korektnu saradnju kadrova ova dva kolektiva na realizaciji svih dosadašnjih poslova u „Alumini“.

„Angažman ‘Metalnog’ u najvećem zvorničkom kolektivu doveo je do preporuke menadžmenta ‘Alumine’ svom poslovnom partneru, švajcarskom ‘Zeohemu’, da se ‘Metalno’, zajedno sa drugim izvođačima, kao poslovni partner, angažuje i na radovima koji su pratili izgradnju ‘Zeohemove’ fabrike u Karakaju, što je najveća grinfild investicija na području grada Zvornika“, istakao je Popović.

Prema Popovićevim riječima, infrastruktura „Metalnog“ pruža znatno veće mogućnosti u odnosu na obim poslova na kojima su trenutno angažovani.

„‘Metalno’ sada radi sa 10 do 20 odsto kapaciteta, u odnosu na kapacitet do 1992. godine“, rekao je Popović i podsjetio da je svojevremeno u radioničkim halama ovog preduzeća mjesečno prerađivano od 250 do 300 tona čelika.

Popović smatra da nisu potrebna velika ulaganja da bi se zanovila oprema i vertikalni transport u ovom privrednom društvu, čime bi bili povećani proizvodni kapaciteti i ponovo se našlo na evropskim gradilištima.

„To bi omogućilo da ‘Metalno’ radi kao u svoja najbolja vremena, baštineći tradiciju metalaca ovog kraja još od 1959. godine kada je osnovana Radna organizacija za metalsko-montažne i instalaterske radove ‘Univerzal’, koja je bila poznata na prostoru nekadašnje Jugoslavije i šire“, ocijenio je Popović.

On je istakao da su prisutni zahtjevi iz inostranstva za ovom vrstom djelatnosti jer su usluge „Metalnog“ dosta jeftinije u poređenju sa cijenama na Zapadu i dodao da je strano tržište veliki izazov, pa se „Metalno“ u potrazi za poslom fokusiralo na domaće područje.

Popović je naveo da, osim „Alumine“, „Metalno“ uspješno sarađuje i sa „Telekomom Republike Srpske“, za kojeg su u posljednje tri-četiri godine napravili više od 30 poligonalnih čeličnih stubova za bazne stanice koji se montiraju u naseljenim mjestima radi rasterećenja mobilne mreže.

On je naveo da očekuje i u narednom periodu uspješnu saradnju sa „Aluminom“ i dodao da će na novim projektima koji se planiraju u „Alumini“ sigurno biti posla i za radnike „Metalnog“.

„Sa postojećim kapacitetima i resursima ‘Metalno’ može da odgovori svim zahtjevima koji se budu od njega tražili“, smatra Popović.

Naglašavajući da je na tržištu rada teško pronaći bravare, zavarivače i metalostrugare, profile zanimanja koji su najviše potrebni u metalskoj industriji, Popović je rekao da su u „Metalnom“ uspjeli da „osvježe“ radnu snagu sa 10 mladih ljudi, koji su svojim radom već nagovijestili da će biti istinski nasljednici metalaca i instalatera po kojima je bilo prepoznatljivo ovo zvorničko preduzeće.

„Metalno“ trenutno zapošljava 45 radnika.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare