Menadžment zabrinut zbog smanjene proizvodnje aluminijuma

0

ZVORNIK – Zatvaranje fabrika i smanjena proizvodnja aluminijuma na svjetskom tržištu, koja je počelo u prošloj a nastavljena u ovoj godini, izuzetno je zabrinula menadžment Fabrike glinice „Birač“ iz Zvornika, jedine preostale Fabrike glinice na prostoru bivše Jugoslavije.
„Nagli pad globalne ekonomije izrazito se negativno odrazio na svjetskom tržištu metala. Upravo zbog ovakve situacije na tržištu, Fabrika glinice ’Birač’ našla se u veoma kritičnom položaju, zbog čega trpi ogromne posljedice“, saopšteno je danas iz ovog kolektiva.

Procjene proizvođača aluminijuma ukazuju da će trend smanjenja kapaciteta u 2012. godini iznositi tri do četiri miliona tona, ili šest do osam odsto ograničenih globalnih kapaciteta.

Iz „Birča“ navode da je, zbog pada cijena aluminijuma na kraju 2011. godine, značajan udio svjetskog i evropskog primarnog aluminijskog kapaciteta postao neprofitabilan, što za rezultat ima djelimično ili potpuno zatvaranje nekih pogona.

Zbog takvih kretanja globalne ekonomije, veliki svjetski i evropski proizvođač aluminijuma „Rusal“ predviđa `kresanje` svojih proizvodnih kapaciteta.

„Sa gledišta `Rusala`, očekuje se dalje smanjenje od šest do osam globalnih kapaciteta u prvoj polovini 2012. godine. ‘Rusal’ bi mogao smanjiti proizvodnju za oko 250 000 tona godišnje ili šest odsto svog kapaciteta do sredine 2013. godine“, izjavio je prošlog mjeseca većinski vlasnik Oleg Deripaska.

Kako su saopštili iz ove kompanije, „Rusal“ je u 2011. godini proizveo 4,12 miliona tona primarnog aluminijuma, kao i 8,15 miliona tona glinice.

Prema predviđanjima „Rusala“, očekuje se pad proizvodnje za oko 800 000 tona godišnje ili 16 odsto proizvodnje na kontinentu u 2012. godini, te zatvaranje kapaciteta, uglavnom na tržištu valjanja ploča i presovanih segmenata.

„Rusal“ procjenjuje da u Kini oko 31 odsto proizvodnih kapaciteta aluminijuma, ili 5,9 odsto miliona tona godišnje, mogu sada biti beskorisni.

„Zbog ovakvih oscilacija i nestabilnosti na tržištu, 2012. godina biće veoma teška za proizvođače aluminijuma i glinice, a samim tim i za Fabriku glinice ‘Birač’“, smatraju u zvorničkom kolektivu.

Iz „Birča“ navode da će se u ovom periodu tržišne neizvjesnosti morati raditi na ekonomskim uštedama i pronalaziti najbolja rješenja za profitabilnu i ekonomičnu proizvodnju, te stalno pronalaziti tržišta i kupce kako bi se obezbjedio kontinuitet rada Fabrike glinice „Birač“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments