Memorijalni pohod do Radakove vode

0

ZVORNIK – Planinarsko društvo „Mladost“ iz Zvornika organizovalo je, povodom godišnjice smrti Milenka Nedića, jednog od najpoznatijih planinara i ljubitelja prirode u ovom kraju, memorijalni pohod od Malog Zvornika do Radakove vode, poznatog izletišta ovdašnjih planinara.
Na stazi dugoj više od sedam kilometara bilo je oko 60 planinara i ljubitelja prirode iz Zvornika, Vlasenice, Malog Zvornika, Loznice i Bijeljine.

Nedić se skoro četiri decenije bavio planinarenjem. Sa svojim kolegama osvajao je najviše planinske vrhove u bivšoj Jugoslaviji i na Balkanu.

Među rijetkim je planinarima na ovim prostorima koji se popeo na krov Ararata, Elbrus i Mon Blan.

Daleke 1979. godine, sa grupom entuzijasta i ljubitelja prirode, uglavnom iz zvorničke Fabrike glinice „Birač“, osnovao je Planinarsko društvo „Mladost“, koje je svojevremeno bilo jedno od najaktivnijih u bivšoj Jugoslaviji.

„Nastojaćemo da ovaj memorijalni pohod postane tradicija, jer nas je Nedić zadužio svojim radom i djelima“, kaže Pero Bajić, predsjednik Planinarskog društva „Mladost“.

Na mnogim planinarskim poduhvatima, zajedno sa Nedićem, učestvovao je i Andrija Bogićević.

„Milenko je bio moj učitelj planinarenja, jer sam s njim napravio prve korake u planini“, kaže Bogićević, poznati ovdašnji planinar, koji je do sada osvojio tri od sedam najviših vrhova u svijetu.

Na nadmorskoj visini od oko 630 metara, sedam kilometara od magistralnog puta Loznica-Mali Zvornik, u srcu borove šume, gdje je vazduh jedan od najčistijih na ovim prostorima, ljubitelji prirode u priobalju Drine su prije tri decenije izgradili planinarski dom.

Upravo u ovom objektu i na ovim prostorima najviše slobodnog vremena provodio je Nedić.

Ovih dana je njegov mlađi brat Milivoje, u neposrednoj blizini planinarskog doma kod Radakove vode, podigao spomen-česmu na prvu godišnjicu smrti Nedića.

„Svojim radom, životom i društvenim angažmanom, Milenko je zaslužio da ga se ljudi sjećaju. Zato sam odlučio da sagradim ovu spomen-česmu, gdje će svi namjernici i prolaznici moći da se osvježe i okrijepe zdravom planinskom vodom i tako se sjete mog starijeg brata“, rekao je Milivoje, podsjetivši da je Milenko, kao veliki ljubitelj prirode, zasadio oko 30 hektara šume.

Milivoje kaže da je početak novembra tužan period za porodicu Nedić. Naime, 6. novembra 1992. godine, na Glođanskom brdu kod Kamenice, nestao je mlađi brat Miladin Nedić, čije tijelo još nije pronađeno.

Porodica Nedić je prije sedam godina, u crkvenom dvorištu kod groblja u Karakaju, podigla spomen-česmu, kao svojevrsnu zadužbinu Miladinu Nediću i svim njegovim saborcima iz Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske koji su izgubili život u proteklom ratu.

Milenko Nedić je preminuo 4. novembra prošle godine u 65. godini. Dva dana kasnije sahranjen je na groblju u Malom Zvorniku. Do odlaska u penziju, bio je dugogodišnji inženjer u zvorničkoj Fabrici glinice „Birač“, gdje je svojim radom i energijom ostvario značajne rezultate i kapitalne projekte kojima je rukovodio.

Organizaciju prvog memorijalnog pohoda planinara u znak sjećanja na Milenka Nedića pomogla je kompanija „Alumina“ iz Zvornika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare