Medžlis zakočio obnovu mosta

0

FOČA – Obnova željeznog mosta kod KPZ-a u Foči potpuno je obustavljena jer je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, po zahtjevu Medžlisa Islamske zajednice, uvrstila ovu građevinu na svoju listu.

Opština Foča je prošle godine započela rekonstrukciju Željeznog mosta princa Karla kod KPZ-a, ali su radovi obustavljeni poslije zahtjeva Medžlisa IVZ Foča da most bude proglašen nacionalnim spomenikom jer su, navodno, na njemu izginuli pripadnici muslimanskog naroda tokom ratova.

Član Komisije Dubravko Lovrenović potvrdio je da je most uvršćen na listu, ali da ima veliki značaj i kao saobraćajnica.

– Preporuka Komisije je da se sačuva izvorni oblik, što opet s druge strane neće spriječiti opštinu da takav vrlo značajan i nužno potreban objekat za saobraćaj ne obnovi u obliku koji će zadovoljiti sve faktore – rekao je Lovrenović.

U opštini kažu da još nisu dobili pismeno rješenje od Komisije, već samo obavještenje da je most stavljen na listu spomenika kulture BiH.

– Mi smo značajan dio posla već uradili na tom mostu, ojačali stubove i proširili temelje mosta. Odluka Komisije nam je poremetila planove samo u dinamici izgradnje. Smatrali smo da most ne treba da bude pod zaštitom, jer ipak nema nikakve kulturne ili umjetničke vrijednosti – rekao je načelnik opštine Zdravko Krsmanović.

Krsmanović je dodao da će opština pokušati da svoje sljedeće radove na obnovi uskladi sa onim što propisuje Komisija, ali i sa onim što žele građani Foče.

– Ako to bude moguće, uložićemo žalbu jer smatramo da se ne smije razvoj jednog grada vezati za događaj iz prošlosti. Nisu građani Foče ludi da ne znaju šta je kulturno-istorijski spomenik – rekao je Krsmanović.
Most opasan za pješake i vozače

Drinski most na ulazu u Foču izgrađen prije 113 godina u doba Austrougarske monarhije, rušen je u Drugom svjetskom ratu, ali i od avijacije NATO-a tokom rata u BiH.

Sadašnja željezna konstrukcija mosta godinama je stalna opasnost za vozače, a posebno za djecu pješake. Na ovom mostu smrtno je stradala jedna žena, od kada su u strahu i pješaci i vozači u Foči.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare