Медвједи нанијели штету на 11 породичних газдинстава

1

СОКОЛАЦ – На подручју општине Соколац медвједи су у протеклих пет мјесеци нанијели штету на једанаест породичних имања, према пријавама које пристижу са терена, рекао је Срни виши стручни сарадник за пољопривреду у општини Соколац Славиша Кнежевић.

Он је истакао да је најновија пријава стигла јутрос од пчелара Срете Пантића који је пријавио надлежној општинској слижби да је медвјед ушао у пчељињак у селу Медојевићи и уништио свих седам пчелињих друштава и настрешницу пчелињака, иако је имао квалитетну ограду осигурану електричном „чобаницом“.

Кнежевић је навео да је до сада пристигло једанаест пријава за штете које је медвјед нанио на имањима пољопривредника и да је највећи број случајева забиљежен у селима на рубу соколачке мјесне заједнице Каљина.

Према његовим ријечима, током љета медвјед је у селу Ријећа нападао на кокошаре и односио кокошке у неколико газдинстава, а у селу Жунови у четири пчелињака уништио пчелиња друштва.

Кнежевић је навео да је љетос медвјед нанио штету и на имањима три породице у селу Соколовићи, гд‌је је осим пчелињака нападао и крупну стоку.

Он је подсјетио да је Закон о ловству предвидио, да када штету начини „законом заштићена дивљач“, у овом случају медвјед, након пријаве штете и подношења захтјева, стручна комисија на терену утврди чињенице и процијени штету, коју надокнаде Шумско газдинство или удружење које газдује тим подручјем у проценту од 30 одсто, 25 одсто исплаћује општина и 45 Република Српска, а потом услиједи споразумна накнада штете.

Власник Фарме кока носиља у засеоку Подгајине код Жунова Данко Боровчанин рекао је Срни да је медвјед недавно ушао у објекат његове фарме, поломивши врата за изђубривања и значајно оштетио појилице и осталу опрему, те уништио 50 кока носиља.

На истом имању, према ријечина Боровчанина, медвјед је уништио и пет пчелињих друштава, што је и пријављено одговарајућој општинској служби.

„Лоша година, у којој је био дуг период суше током и крајем љета, недостатак хране у шуми, у којој је ове године није било ни устаљеног рода шумског воћа, разлог су што медвједа глад доводи у села гд‌је наноси штету мјештанима“, навео је Боровчанин.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Meni je uništio 8 košnica,prvo 6 pa još dvije,procijenili štetu na 1000.00 km,dvije što je naknadno uništio nisu htjeli da priznaju jer su mi rekli da stavim čobanicu,šteta na kraju preko četiri hiljade,pozivam sve oštećene pčelare da se udružimo i da pravdu potražimo na sudu,u zakonu nigdje ne stoji kako da se adekvatno pčele zaštite,na kraju ko je međeda zaštitio neka nabavi i postavi čobanice na rizičnim mjestima.Ali i one na kraju nisu 100% sigurne.Trebali su osnovati hranilišta i dobro ih hraniti očigledno nemaju dovoljno hrane u prirodi a dosta ih ima.