Međunarodni naučni skup „Nauka i stvarnost“ okupio oko 100 učesnika

0

Međunarodni naučni skup „Nauka i stvarnost“ danas je na na Filozofskom fakultetu na Palama, u okviru obilježavanja Dana tog fakulteta, okupio oko 100 učesnika iz Evrope i svijeta.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović rekao je novinarima da naučni skup iz godine u godinu dobija na značaju i postaje prepoznatljiv u svjetskim okvirima.

On je podsjetio da se ovaj skup organizuje od 2006. godine i da od prije tri godine ima međunarodni karakter, jer ga osim Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuje još pet univerziteta iz Kine, Rusije, Francuske, Slovenije i Rumunije kao suorganizatori.

Mastilović najavljuje da od naredne godine planiraju da uključe i još neke univerzitete u suorganizaciju.

On je naveo da su Dani fakulteta organizovani poslije dvije godine pauze, te da ova manifestacija obuhvata veliki broj događaja kako naučnih tako i kulturnih.

Prema njegovim riječima, Filozofski fakultet ima 17 studijskih programa iz različitih oblasti društvenih, humanističkih i prirodno-matematičkih nauka i da svaki od njih predlaže određenu temu za skup.

Šef katedre za modernu srpsku istoriju Univerziteta u Beogradu Suzana Rajić rekla je da je svaki naučni skup koji je posvećen istorijskim temama prilika da se učesnici osvrnu na prošle događaje, na kontaktne veze, u ovom kontekstu Srbije i BiH.

„Skup je izuzetno dobar povod da neke zaboravljene ili potisnute teme usljed aktuelnih zbivanja i političkih, kulturoloških sada vratimo u fokus i da javnosti pisanim radovima i usmenom rečju na najbolji mogući način ukažemo ne samo na dobre strane nego i na propuste, nešto iz prošlosti što nas može i te kako poučiti“, istakla je Rajićeva, čiji rad nosi naziv „Ruski putopisi iz balkanskih zemalja na prelazu vekova 1898-1908“.

Teme o kojima je bilo riječi i onlajn putem su „Francuski jezički kulturni prostor“, „Filozofija i stvarnost postistine“, „Vaspitanje, obrazovanje i nastava u svjetlu savremene obrazovne tehnologije“, „Susreti kultura na Balkanu u svjetlu istorijskih izvora“, „Sinologija-inovacije u nastavi jezika i književnosti“.

Razgovarano je i o temama „Korpusni resursi u savremenoj lingvistici, nastava stranih jezika u digitalnom okruženju“, „Srpska književnost u evropskom kontekstu-pisac i kritičar“, „Slovenski jezici i književnost“, „Knjiga i periodika u 19. i 20. vijeku-bibliotekarstvo i stvarnost“, „Savremena istraživanja u psihologiji“, „Politika, Mediji i stavrnost-društveni izazovi tokom pandemije“ i „Geografija i stvarnost“.

Naučni skup „Nauka i stvarnost“ organizovan je u okviru obilježavanja Dana Filozofskog fakulteta, koji je počeo 13. maja šahovskim turnirom, a biće završen u nedjelju, 29. maja, otvaranjem izložbe „Kako je rođena Republika Srpska“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare