Međunarodni festival poezije za djecu i mlade od 12. decembra

0
Međunarodni festival poezije za djecu i mlade od 12. decembra

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu će od 12. do 14. decembra biti održan 16. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade, koji organizuje gradski Forum teatar.

Direktor Forum teatra Vitomir Mitrić naveo je da će ovogodišnji festival biti posvećen Jovanu Jovanoviću Zmaju, jednom od najvećih liričara srpskog romantizma i prvom piscu poezije za djecu u srpskoj književnosti.

„Festival nosi simboličan naziv `Ala je lep ovaj svet`. Ove godine će biti zaista praznik pisane riječi u Istočnom Sarajevu“, izjavio je danas Mitrić novinarima u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Mitrić, koji je i direktor festivala, najavio je učešće književnika Dare Sekulić, Ismeta Bekrića, Tode Nikoletića, Violete Jović, Mirka Vukovića, Miroslava Kokošara, Jove Čulića, Branimira Rosića, Bore Kapetanovića, Nedeljka Zelenovića, mladih pjesnika Ane Babić i Borisa Đorema i pobjednika prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg konkursa festivala iz Istočnog Sarajeva.

Festival će biti otvoren svečanom akademijom u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevu.

„Program posvećen mladim pjesnicima biće 13. decembra, nastupiće pjesnici za djecu, biće uručene nagrade sa 16. konkursa i ugostićemo nagrađene pjesnike 15. konkursa. Imamo i promociju knjige Mirka Vukovića, tako da možemo smatrati festival dobro organizovanim i pripremljenim u odnosu na prošlogodišnji, kada smo imali samo skromno proglašenje pobjednika“, rekao je Mitrić.

Književnik i predsjednik žirija Dara Sekulić izrazila je zadovoljstvo kvalitetom više od 400 radova učenika koji su ove godine pristigli na konkurs.

Ona je napomenula da je na konkurs prvi put stiglo mnogo prekrasnih radova učenika iz Makedonije, osnovaca iz Velesa, kao i radovi iz Podgorice, Nikšića, Bijele i drugih mjesta iz Crne Gore.

„Iz Srbije stižu, kao i uvijek, najbolji radovi, posebno učenika trećih razreda, ima više od 100 dječijih radova iz Prokuplja i Kuršumlije“, dodala je Sekulićeva.

Ona je naglasila da su, takođe prvi put, učestvovali i učenici iz federalnog Sarajeva, ali i da se vrlo malo srednjoškolaca odazvalo na konkurs.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ u Istočnom Sarajevu i predsjednik Savjeta festivala Danijela Mrda izrazila je zadovoljstvo činjenicom da iz godine u godinu ima priliku da aktivno učestvuje u organizaciji ovog praznika pisane riječi u Istočnom Sarajevu.

Mrda je istakla da se veoma rado angažuje kako u organizaciji festivala, tako i na pokretanju učeničke populacije da aktivno učestvuje u takmičarskom dijelu.

„To je važno, jer uz dobru poeziju svako dijete ima priliku da zdravo i kvalitetno odraste. Poezija od mladih stvara empatične i emotivne osobe, sposobne da vole život, bližnjeg, njeguju srpski jezik, ćirilično pismo i da svojim doživljajem pjesama Jovana Jovanović Zmaja učenici pokažu svoju kreativnost“, rekla je Mrda.

Osim svečane akademije, u okviru festivala biće organizovana radionica poezije „Đulići“, „Riznica za Zmaja“, promocija nove knjige Mirka Vikovića, promocija multimedijalne publikacije „Pesme za decu Jovana Jovanovića Zmaja“ i program Pjesme nagrađenih.

Posljednjeg dana festivala, u Dječijem odjeljenju Matične biblioteke Istočno Sarajevo književnik Dara Sekulić održaće radionicu poezije „Đulići“, koja je posvećena najznačajnijoj Zmajevoj zbirci pjesama, a nakon toga Aleksandra Mitrić Štifanić će predstaviti interaktivnu multimedijalnu publikaciju „Pesme za decu Jovana Jovanovića Zmaja“.

Generalni pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulutre Republike Srpske. Generalni medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske. Medijski pokrovitelji su Novinska agencija Republike Srpske – SRNA, kao i televizije „BN“ i „Elta“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments