Međunarodni dan animacije u znaku filmskog karavana

0

ISTOČNO SARAJEVO – U nastavku filmskog karavana, u Bratuncu će sutra povodom Međunarodnog dana animacije biti prikazan izbor animiranih filmova sa Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“, kao i ostvarenja nastalih u okviru filmske škole ove produkcije.
Riječ je o nastavku Filmskog karavana „Misija filma“, produkcije „Prvi kadar“ iz Istočnog Sarajeva.

Koordinator projekta Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je Srni da je obilježavanje Međunarodnog dana animacije ustanovljeno 2002. godine kao znak sjećanja na pionira kinematografije Emila Rejnoa, koji je 1892. u pariskom muzeju „Greven“ izveo predstavu optičkog teatra, što se smatra prvom javnom projekcijom animiranog filma.

„Filmski karavan će i ove godine posjetiti pet opština istočnog dijela Republike Srpske i obradovati sve ljubitelje animiranog i dokumentarnog filma. Posebno je značajno što će publika imati priliku da vidi i animirani omnibus koji je nastao prošle godine u okviru filmskog karavana u Bratuncu, Vlasenici, Šekovićima i Capardama“, navela je Štifanićeva.

Osim toga, srednjoškolci u Bratuncu imaće priliku da vide dokumentarni film režisera Aleksandra Reljića – „Enkel“, koji je prošle godine osvojio nagradu „Pečat kneza Pavla“ za najbolji dokumentarni film u selekciji „Eks-Ju u fokusu“, filmskog festivala „Prvi kadar“.

Filmski karavan, dodaje Štifanićeva, ove godine ima simboličan naziv „Misija filma“, a ujedno je i pokazatelj svih dosadašnjih napora „Prvog kadra“ da kroz filmsku umjetnost sprovede značajnu edukativnu i kulturološku misiju školovanja mlade filmske publike, kao i stvaranja novog kreativnog i umjetničkog potencijala u Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima, posebno je značajno što je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske prepoznalo značaj ovog projekta i što ga već godinama finansijski podržava.

Tokom trajanja projekta, kroz projekcije značajnih, dokumentarnih, kratkih igranih i animiranih filmova visokog kvaliteta domaće i strane produkcije, predavanja i tematske razgovore o filmskoj umjetnosti i filmske radionice animiranog filma, stanovnici ovih opština imaće priliku da se upoznaju o najznačajnijim ostvarenjima dokumentarnog, kratkog igranog i animiranog filma, te edukuju u oblasti filmske umjetnosti.

„Ovo je jedinstven filmski projekat, čiji je osnovni cilj školovanje mlade publike, koja će se kroz umjetnost dokumentarnog, kratkog igranog i animiranog filma približiti ovoj umjetnosti i tako u specifičnoj sredini, kakvu predstavljaju opštine Vlasenica, Bratunac, Han Pijesak, Šekovići i Osmaci, stvoriti mogućnost za razvoj kulture ne samo ovih opština, već i cijele Republike Srpske“, navela je Štifanićeva.

Ona naglašava da nove tehnologije pružaju mogućnost da na jednostavan način bude ostvaren cilj decentralizovane kulture u pokretu.

Projekat je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, od dijela prihoda od igara na sreću.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare