Међународни београдски сајам књига од 21. до 29. октобра

0

БЕОГРАД – Међународни београдски сајам књига, који ове године обиљежава 66 година постојања, биће одржан од 21. до 29. октобра, најавили су организатори.

Пријаве за ову престижну сајамску манифестацију која ће се одржати под слоганом „Живеле књиге“ још су у току, а до сада је своје учешће најавило око 400 директних извођача, међу којима су и издавачи из Републике Српске.

Предсједник Одбора Сајма књига академик Душан Ковачевић поручио је да ће се упркос катаклизмичним причама о крају књижевности и ове године под сводовима Београдског сајма окупити хиљаде посјетилаца свих узраста што значи да је писана ријеч трајна и да никада неће нестати.

Он је рекао да га радује што ће се љубитељи књига у октобру састати на истом мјесту и у исто вријеме, као што су чинили претходних 65 година и исказао заовољство што је на овом сајму у фокусу француска књижевност, која је једна од највећих и најзначајнијих у свијету.

Координатор пројекта Љиљана Шошкић изјавила је да листа пријављених излагача још није коначна и да су пријаве у току, али да је извјесно да ће на штандовима свако пронаћи нешто за себе.

Она је навела да ће књижевни опус Француске, која је почасни гост Сајма бити представљен у хали два – ниво А.

Осим Француске, као почасног госта, и издавача из Србије на 66. Међународном београдском сајму књига учествоваће издавачи из Румуније, Црне Горе, Хрватске, БиХ, Републике Српске, Италије, Грчке, Турске, Њемачке, Бјелорусије, Русије, Кине, Индије и Египта.

Међу гостима програма из иностранства биће израелски књижевник Етгар Керет, британски књижевници Кејт Мос и Сајмон Сибаг Монтефјоре и Жоао Тордо из Португалије.

У току сајма низом програма биће обиљежено 190 година од рођења Јована Јовановића Змаја.

Годишњице рођења биће повод за трибине посвећене Милошу Црњанском и Радоју Домановићу.

Традиционални „Школски дан“ најављен је за четвртак 26. октобар.

У оквиру 66. Међународног београдског сајма књига традиционално ће бити додијељене награде и оцијењена годишња издавачка продукција у девет категорија.

Сајам ће за посјетиоце свих сајамских дана бити отворен од 10.00 до 21.00 час.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare