Međuljudski odnosi najveći problem Doma zdravlja

0

MILIĆI – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić izjavio je da su najveći problemi Doma zdravlja „Sveti Nikola“ u Milićima međuljudski odnosi i to što sindikat i uprava jedni druge gledaju kao krivce za sadašnju situaciju.

On je, nakon razgovora sa čelnicima opštine Milići, rukovodstvom milićkog Doma zdravlja, te predstavnicima Sindikalne organizacije i Centra za socijalni rad, istakao da je moguća i sasvim druga organizacija ove ustanove, ako bude nastavljena praksa međusobnog podmetanja i optuživanja za sadašnju situaciju.

„Ja sam uvijek za domove zdravlja i oni će opstati u svim sredinama gdje budu dobro organizovani. Gdje ne budu, tu će se možda organizovati da drugi dom zdravlja preuzima, odnosno ići će se na formiranje timova porodične medicine, koji bi bili pod nekim drugim domom zdravlja, što ne bi želio da se desi u Milićima, jer ova ustanova ima potencijale za razvoj“, rekao je Stanić.

On kaže da je put za oporavak ove ustanove da uprava i sindikat zajedno utvrde gdje mogu ostvariti uštede, dodatne prihode.

„Evo dolazim iz Vlasenice gdje ima 18 odsto nemedicinskog kadra u Domu zdravlja, a ovdje mi je rečeno da ima 32 odsto. Jasan je zaključak kojim pravcem treba ići“, rekao je Stanić.

On je istakao da će milićkom Domu zdravlja resorno Ministarstvo odobriti dodatna sredstva kao vid pomoći, u nivou kao i drugim ustanovama u Srpskoj.

Predsjednik Sindikalne organizacije Doma zdravlja „Sveti Nikola“ u Milićima Nada Simić rekla je da su problemi, zbog kojih su zaposleni u toj ustanovi ove godine u više navrata štrajkovali, rezultat besparice i kašnjenja plata.

„Štrajk nije počeo zbog međuljudskih odnosa, već zbog finansijskih problema, loših uslova rada, plata, neovjerenih knjižica i neisplaćenih putnih troškova“, navela je Simićeva.

Načelnik opštine Milići Živojin Jurošević rekao je da su tema razgovora bila i sredstva koja Dom zdravlja dobija od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

„Ministar je rekao da se neće ići na radikalno smanjenje, već da će to smanjenje za ovu godinu možda čak biti manje od pet odsto, što bi moglo da popravi finansijsku situaciju u toj ustanovi“, istakao je Jurošević.

Ministar zdravlja je tokom boravka u Milićima posjetio je i Centar za socijalni rad.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare