Medijska pismenost potrebna u obrazovnom sistemu

0

Kocept medijske pismenosti u BiH je zapostavljen u kontektsu obrazovnog sistema i to treba mijenjati njenim uvođenjem u osnovne i srednje škole i na fakultete, istaknuto je danas na Palama gdje je počela dvodnevna radionica o medijskoj pismenosti.

Predavač i edukator za medijsku i digitalnu pismenost Vanja Ibrahimbegović Tihak ocijenila je da je svima poznato da je medijska pismenost važna i da mediji imaju značajnu ulogu u životu, ali da se o tome malo uči.

Tihakova je navela da je ideja medijske pismenosti razviti kritičko razmišljanje kod građana, razumijevanje medija i ulogu koju imaju ili bi trebalo da je imaju u demokratskom društvu.

Ona je navela da je medijska pismenost danas potrebna svakoj osobi da bi dobro razumjela medije, kao i kako da pristupi informacijama, da prepozna korisne i vjerodostojne informacije, a izbjegne one koje mogu biti potencijalno štetne ili nepotrebne.

Tihakova je istakla da se danas živi u digitalnom svijetu i da svi učestvuju u kreiranju medijskih sadržaja i da imaju odgovornost za javno izgovorenu riječ.

Ona je naglasila da se već šest godina bavi idejom da se u nastavnim planovima i programima uvede medijska pismenost.

„Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevo shvatio je tu ulogu i nudi fakultativne programe o medijskoj pismenosti, iako to nije ni blizu onoga što BiH treba“, kaže Tihakova.

Ona je dodala da je dobar znak to što Misija OEBS-a u BiH podržava ovakve neformalne edukacijske radionice, te je najavila da će u ovom ciklusu biti organizovane četiri – u Istočnom Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Mostaru.

Radionica će biti nastavljena sutra 9.30 časova. Organizator radionice je Misija OEBS-a u BiH u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare