Mečka uništila devet košnica

0
Mečka uništila devet košnica

FOČA – Mečka sa dva mečeta uništila je devet košnica pčela na imanju Aleksandra Ivanovića u selu Govza u fočanskoj Mjesnoj zajednici Jeleč.

Pčelinjak sa 20 košnica bio je ograđen žicom i obezbijeđen električnom čobanicom, ali to nije bila prepreka za gladnu mečku u potrazi za hranom, koja se provukla kroz žicu, na kojoj su ostali tragovi krzna.

Ivanović navodi da se ukupna šteta, direktna i indirektna, u njegovom pčelinjaku, kojeg je već izmjestio bliže Foči, može procijeniti na više od 4.000 maraka.

„Jedno pčelinje društvo s opremom košta od 250 do 300 maraka, a indirektna šteta je prinos od sljedeće godine, koji je u visini vrijednosti uništenih košnica“, kaže Ivanović.

On dodaje da je uradio fotodokumentaciju, koju će predati nadležnom opštinskoj službi za nadoknadu štete, s obzirom na to da je medvjed zaštićena životinja.

Na imanju ove porodice, koja živi u Foči, tog dana nikoga nije bilo kući, a medvjed je prethodno dvije noći zaredom dolazio i kod njihovih komšija, 500 metara dalje, gdje je uništio nekoliko košnica.

„Pošto se to ponavljalo iz noći u noć, oni su treću noć čekali medvjeda da ga prepadnu i kada se pojavio oko osam naveče, čuli su da tumba, posvijetlili su baterijama i vidjeli da je riječ o mečki sa dva mečeta“, priča Ivanović.

Ivanovići su u posljednjih nekoliko godina intenzivirali ulaganja u poljoprivredu, pa su podigli malinjak na pet dunuma, a imaju i oko 200 koka nosilja.

Nakon posjete mečke, pčele su preselili, a vjerovatno će to uraditi i sa kokama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare