Mečka hara selom

0

FOČA – Pčelari na području fočanskih sela posljednjih dana trpe ogromnu štetu zbog medvjeda, koji u potrazi za hranom prilaze kućama i uništavaju košnice.

Mnogi tvrde da je riječ o više divljih životinja i da je najviše štete pričinila mečka, koja je namamljena mirisom meda dolazila u sela Zavait, Potpeć i Krušička Brda.

– Već tri puta mi je divljač uništavala košnice pune meda sa pčelama. Sve je razbacano, med je pojeden, a najvjerovatnije se radi o mečki sa mečićima, jer je pune okvire sa medom nosila od pčelinjaka do zaklona. Pčele su ostale bez matica, košnica nemam i pčelinjak je potpuno uništen – priča Mile Ivanović, koji pčele gaji u selu Krušička Brda.

Medvjed je u selu Zavait na imanju Zorana Vukovića čak sa kamiona skinuo jednu košnicu punu meda i svu potamanio.

– Iako se bavim 20 godina pčelarstvom nikada nisam čuo da medvjedi kao sada prave darmar i to masovno. Riječ je gotovo o najezdi, jer se dešava da za jednu noć upadnu u više pčelinjaka – kaže Vuković.

Mještani su o svemu obavijestili opštinsku Komisiju, koja je procijenila da je medvjed uništio 12 košnica.

– Pošto je medvjed zaštićena divljač, šteta se naplaćuje u stoodstotnom iznosu, s tim što 45 odsto plaća Republika, 35 odsto Šumsko gazdinstvo “Maglić” i 25 odsto opština. Tako da će šteta biti nadoknađena – rekla je predsjednik opštinske Komisije za procjenu štete Duška Stanković.

Lovci kažu da medvjedi zbog izuzetno razvijenog čula njuha osjete miris meda i dođu da se bogato počaste.

– To je sasvim normalna pojava, možda ne česta u našoj opštini. Ovo vrijeme pogoduje pčelama da proizvode mnogo meda, čiji se miris širi i mami medvjede – rekao je rukovodilac RJ za lov pri ŠG “Maglić” Bojan Paprica.

Zaštita pčelinjaka

Pčelari iz Foče kažu da su od kolega iz okruženja saznali da imaju isti problem.

– Kolega iz Kaknja, sa kojim razmjenjujem pčelarska iskustva, žalio mi se da mu je medvjed uništio više od 30 košnica i posavjetovao me kako da zaštitim pčele tehničkim inovacijama – kaže pčelar Zoran Vuković.

I Paprica je savjetovao pčelarima da obezbijede pčelinjake.

– Treba da postave efikasnu ogradu, odnosno električne pastire, različita plašila, a mi, kao korisnici lovišta, pojačaćemo prihranu medvjeđe divljači – rekao je Paprica.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare