Maturanti uklanjaju ambroziju

0

MILIĆI – Srednjoškolski centar „Milutin Milanković“ /SŠC/ Milići organizovao je danas akciju uklanjanja ambrozije.

Profesor pravoslavne vjeronauke Milan Vuković rekao je Srni da će ambroziju uloniti u ulicama Cara Lazara, Solunskih junaka, Svetog Nikole, Nikole Tesle, 9. januara i Jovana Dučića.

„Imamo nekoliko zrelih stabala blizu škole i u dvorištu, i to ćemo danas da počupamo, a na kraju da spalimo“, naveo je Vuković.

On je dodao da u današnjoj akciji učestvuje 15 maturanata ove škole, navodeći da su i društveno odgovorni, ali i humani, jer tako pomažu ljudima koji imaju problema sa alergijama izazvanim ambrozijom.

Vuković je dodao da će učenici svakog mjeseca, osim zimskih, imati po jednu akciju, te da će narednog mjeseca zasaditi drvored od 30 stabala, povodom 30 godina od osnivanja opštine Milići.

Maturantkinja Katarina Durmić izjavila je Srni da dosta ljudi ne zna kako izgleda ambrozija, ali im zadaje velike probleme kod alergija.

„Vjerujemo da ćemo dio uništiti tokom današnje akcije, ali bitno je da se stanovništvo edukuje i da zna šta je ambrozija, da je može ukloniti ispred svojih kuća, u dvorištu“, dodala je Durmićeva.

Opština Milići donijela je odluku o mjerama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke u kojoj se, između ostalog, navodi da su vlasnici i korisnici obrađenih i neobrađenih poljoprivrednih površina, građevinskog zemljišta, subjekti koji održavaju javne površine, ali i druga fizička i pravna lica dužna da uklanjaju ambroziju.

Za sve koji ne poštuju ovu odluku predviđene su novčane kazne od 200 KM do 2.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare