Матија Бећковић добитник Кочићеве награде

0

БАЊАЛУКА – Пјесник Матија Бећковић добитник је Кочићеве награде за 2024. годину, саопштено је из Удружења књижевника Републике Српске.

Жири у саставу Ранко Рисојевић, Предраг Бјелошевић и Душко Певуља – предсједник одлуку је донио једногласно и у образложењу навео да је Бећковић несумњиво водећи савремени српски пјесник, те заступник поезије, а можда и посљедњи доказ да је поезија жива и д‌јелотворна и у вријеме које јој је изразито несклоно.

„У вријеме кад се пјесничке књиге штампају у тиражима од стотињак примјерака које слабо ко чита, Бећковићеве књиге се доштампавају у великим тиражима, а на његовим пјесничким вечерима људи се тискају као на концертима популарне музике“, навео је жири у образложењу.

Жири сматра и да је Бећковић стекао огромну, широку популарност, а да притом ништа од високих умјетничких критеријума није жртвовао, ни изневјерио, а што могу само ријетки, они највећи ствараоци.

„Његово д‌јело, стварано више од шест деценија, толико је обимно и изнутра толико разнолико, да га заиста није могуће сагледати само с једне стране, нити естетски валоризовати само једним аршином“, истакао је жири у образложењу.

Матија Бећковић рођен је 29. новембра 1939. године у Сенти. Од друге до 10. године живио је у Вељем Дубоком, гд‌је је завршио основну школу. Ниже разреде гимназије учио је у Колашину и Славонском Броду, а вишу гимназију с матуром у Ваљеву. На Филолошки факултет уписао се школске 1959/60. године и од тада живи у Београду.

Почасни је грађанин Сенте, Суботице и Приједора.

Кочићев народ је непобједив, а он један од „најживљих“ српских писаца

БЕОГРАД – Пјесник Матија Бећковић, коме је Удружење књижевника Републике Српске додијелило „Кочићеву награду“ за 2024. годину изјавио је за Срну да Кочићево питање: „Идеш ли роде?“ и данас од‌јекује по свим и испод свих српских планина, те оцијенио да слободарски дух Кочићевог народа ништа не може да уништи.

Он је нагласио да је, када је први пут прије више деценија стајао испред Кочићевог споменика у Бањалуци на коме су уклесане његове ријечи: „Ко искрено и страсно љуби истину, слободу и отаџбину, слободан је и неустрашив као Бог, а презрен и гладан као пас“, видио да је тај народ непобједив.

„Кочић није само један од највећих српских писаца него је и наш савременик и један од најживљих које имамо“, сматра Бећковић.

Он истиче да се, нажалост, још чују „јауци са Змијања“, али и док је год Бранка Ћопића, Ђуре Дамјановића, док је Рајка Нога, Моме Капора биће и Кочићевих синова.

Бећковић каже да је увјерен да и данас на простору Крајине и Републике Српске расте неки нови Кочић јер слободарски дух тог народа живи.

Бећковић је навео да су га из Удружења књижевника Републике Српске обавијестили да ће му награда бити уручена у посљедњој нед‌јељи августа, када се традиционално у Бањалуци и на Кочићевом Змијању одржава културна манифестација посвећена књижевнику Петру Кочићу – Кочићев збор.

Удружење књижевника Републике Српске саопштило је данас да је „Кочићеву награду“ за 2024. годину добио пјесник Матија Бећковић.

У образложењу награде жири је навео да је Бећковић „високим дометима свога д‌јела постао, попут Кочића, истински народни писац, чије су ријечи одавно ушле у пословички речник језика и народа којима припада“.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare