Mateja Radović četvrti put pobjednik takmičenja mladih guslara RS

0

15. avgusta je u okviru sportsko – kulturne i turističke manifestacije „Nevesinjska olimpijada 2014“, održano 17. takmičenje mladih guslara Republike Srpske.

Prema ocjeni stručnog žirija čiji je predsjednik bio profesor Saša Stojanović iz Nevesinja, a članovi magistar Risto Vujinović iz Trebinja i Risto Krstojević iz Gacka, prvo mjesto po četvrti put zaredom pripalo je Mateji Radoviću iz Pala. Drugo mjesto zauzeo je Nikola Daković iz Bileće, a trećeplasirani je bio Nevesinjac Miroslav Samardžić.

Ekipni pobjednik 17. takmičenja mladih guslara RS je Guslarsko društvo“ Starina Novak“ iz Pala, a nagradu publike osvojio je Miroslav Samardžić iz Nevesinja.

Pet prvoplasiranih guslara sa ovog takmičenja učestvovaće na Saveznom festivalu mladih guslara na Žabljaku, u Crnoj Gori koji se održava na dan Preobraženja Gospodnjeg.

Ljubiteljima gusala i epske poezije predstavilo se ukupno 10 mladih guslara iz šest guslarskih društava i to iz Bileće, Gacka, Ljubinja, Pala, Trebinja i Nevesinja.

Takmičenje je otvorio predsjednik Skupštine guslara Republike Srpske profesor Momčilo Golijanin ističući važnost ovog drevnog instrumenta, jer kako je rekao, gusle su čuvale i sačuvale srpsku narodnu pjesmu i tradiciju i održale nas u najtežim vremenima.

Nagrade pobjednicima ovogodišnjeg takmičenja uručili su sekretar Saveza guslara RS Zoran Rebrinović, predsjednik Skupštine guslara RS profesor Momčilo Golijanin, sekretar Guslarskog društva „Nevesinjska puška“ iz Nevesinja Đorđo Čabrilo i član organizacionog Odbora Nevesinjske olimpijade Radovan Kravić.

Plaketu za doprinos i razvoj guslarstva u RS, Savez guslara RS dodijelio je uglednom nevesinjskom privredniku Milovanu Stajiću.

U revijalnom dijelu programa učestvovali su Dragan Daković iz Bileće i Marko Crnogorac iz Gacka. U svom nadahnutom stilu program je vodio Milivoje Beštić.

Organizator ovog takmičenja je Savez guslara RS i Guslarsko društvo „Nevesinjska puška“ iz Nevesinja.

(www.palelive.com / Verica Čupković / Radio Nevesinje)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare