Mašić: Srpski borci ginuli na svom pragu, izvojevali istorijsku pobjedu

0
Mašić: Srpski borci ginuli na svom pragu, izvojevali istorijsku pobjedu

FOČA – Fočanska Boračka organizacija obilježila je danas Dan boraca Vojske Republike Srpske parastosom koji je služen kod centralnog spomenika palim borcima, posjetom spomen-sobi i prijemom za boračke porodice i zvanice.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da srpska vojska u proteklom ratu nije bila agresorska i da srpski borci nisu ginuli u nekoj tuđoj zemlji, već na svom kućnom pragu.

„Poginuli su braneći pravo da žive u slobodi i da slobodni odlučuju o svojoj zemlji i zato sa ponosom kažemo da su borci Republike Srpske izvojevali istorijsku pobjedu. Stvorili smo Republiku Srpsku, što je prvi put da Srbi sa ove strane Drine imaju svoju državu“, rekao je Mašić.

On je naglasio da se država nikada ne može odužiti porodicama onih koji su za Srpsku dali živote, ali i da se ne može reći da ništa nije urađeno za boračke porodice.

„Urađeno je puno toga. Nije urađeno onoliko koliko je trebalo i nikada se ne treba umoriti pružajući pomoć i dajući i više nego što se može“, poručio je Mašić.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Srđan Stanković podsjetio je da je u Foči oko 3.500 demobilisanih boraca.

„Problemi su i dalje zapošljavanje djece poginulih boraca, ali su trenutno u najtežoj situaciji demobilisani borci. Ima porodica i sa troje djece u kojima niko ne radi“, naveo je Stanković.

Nekadašnji pripadnik Fočanske brigade Jovan Vujičić kaže da su se Fočaci u proteklom ratu borili na širokom frontu i stizali u ispomoć saborcima i u drugim krajevima Srpske.

„Moj položaj je bio na Zebinoj šumi na frontu prema Goraždu, a ratovao sam i na trebinjskom ratištu, zatim u Olovu i Čajniču, svukuda. Ostala je živa glava“, kaže Vujičić, dok sa sjetom razgleda fotografije poginulih saboraca.

Demobilisani borac Rade Vuković navodi da je više od polovine fočanskih boraca bez posla.

„Ja sam imao sreću da sam ranije otišao u penziju, ali je većina boraca u teškoj situaciji bez ikakve egzistencije. Imaju tu godišnju naknadu od 100 maraka, crno i nesretno“, kaže Vuković.

Tokom rata u Foči je, prema podacima Monografije poginulih, na srpskoj strani živote izgubilo 400 boraca i 148 civila.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments