Mašić nagradio matematičare koji su zablistali na Svjetskoj olimpijadi

0
Mašić nagradio matematičare koji su zablistali na Svjetskoj olimpijadi

FOČA – Fočanske matematičare Dejana Stankovića, koji je na Svjetskoj olimpijadi iz matematike osvojio bronzu i Damjana Stankovića, dobitnika svečane pohvale na ovom takmičenju, danas je primio načelnik opštine Foča Radisav Mašić i uručio im novčane nagrade.

Mašić je istakao da je njihov uspjeh ujedno i veliki uspjeh ove lokalne zajednice.

“Ponosimo se ovim momcima, jer samo učešće na olimpijadi je ogroman uspjeh. Foča ima tradiciju dobrih matematičara i ovi mladi momci su na putu da tu tradiciju produže”, rekao je Mašić.

On je naveo da je obaveza lokalne vlasti da podržava i stimuliše djecu koja postižu dobre rezultate u bilo kojoj oblasti.

“Ovo je samo mali znak pažnje i neka vrsta male pomoći. Mi ćemo i ubuduće za sve učenike osnovnih i srednjih škola naći načina da ih stimulišemo”, dodao je Mašić.

Višestruki matematički šampion Republike Srpske Dejan Stanković ove godine je završio drugi razred fočanske gimnazije, a na olimpijadi u rumunskom Klužu uspio je da se okiti bronzom.

“Presrećan sam zbog uspjeha na Međunarodnoj olimpijadi, najtežem takmičenju na svijetu, za koju sam se kontinuirano pripremao tokom cijele godine. Matematiku najviše učim na predavanjima u Sarajevu u školi matematike, koju organizuju bivši olimpijci BiH”, kaže Dejan Stanković.

On je treći učenik fočanske gimnazije, koji je u posljednjih 18 godina uspio da osvoji bronzu na Svjetskoj olimpijadi.

Prije njega to su postigli Filip Morić 2000. i Vladimir Vladičić 2001. godine.

Malo je nedostajalo da medalju u Rumuniji osvoji i drugi Fočak u šestočlanoj ekipi BiH, godinu dana od Dejana stariji Damjan Stanković.

“Organizacija je bila odlična, čak je i predsjednik Rumunije držao govor na otvaranju. Osvojio sam svečanu pohvalu, zamalo medalju, koju sam, iskreno, očekivao da ću osvojiti”, kaže Damjan, koji je ove godine završio treći razred gimnazije.

On se prethodno na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi okitio bronzanom medaljom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments