Marković: Prioritet usavršavanje nastavnog I naučnog procesa

0

Novoimenovani dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković poručio je da će prioriteti njegovog rada u narednom periodu biti na usavršavanju nastavnog i naučnog procesa, te usavršavanju organizacije i funkcionisanja fakulteta, kako bi i profesori i studenti bili dio jedinstvene fakultetske zajednice.

„Na izbore za dekana izašao sam sa veoma konkretnim i detaljnim planom i programom rada. Izabrali smo i kompletnu upravu fakulteta u kojoj se, s jedne strane nalaze mlade kolege koje su i do sada bile angažovane na brojnim projektima i aktivnostima, a sa druge strane tu su iskusni profesori. Vjerujem da imamo dovoljne kadrovske potencijale za ostvarenje tog programa“, rekao je Marković Srni.

Marković smatra da je na fakultetu moguće uvesti izvjesne novine u radu sa studentima, kao što je takozvani mentorski rad, koji podrazumijeva da nastavnici i saradnici svakodnevno budu u kontaktu sa studentima, te da kroz taj način rada saznaju kakva su mišljenja, stavovi i problemi sa kojima se studenti suočavaju.

„Sigurni smo da ćemo na taj način moći da usavršimo organizaciju i funkcionisanje fakulteta, jer više neće biti one podjele koja je, na žalost, uobičajena na svim univerzitetima, a to je podjela na profesore i studente, već ćemo svi biti pripadnici jedne fakultetske zajednice“, naglasio je Marković.

Prema njegovim riječima, već je počela realizacija brojnih aktivnosti vannastavnog karaktera, kao što su besjednička sekcija, „pravne klinike“, ljetne škole, kroz koje rukovodstvo fakulteta nastoji da ostvari i proširi saradnju sa domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama.

„Od ove školske godine na osnovu nedavno potpisanih sporazuma započećemo sa izvođenjem studentske prakse, tako da ćemo na taj način spojiti predavnja `eks katedra` sa studentskom praksom, koja će u početku biti organizovana u pravosudnim institucijama, a potom i u drugim organima vlasti, posebno u jedinicama lokalne samouprave, što je inače i želja studenata i mislim da će oni to dobro prihvatiti“, naveo je Marković.

Marković je dodao da će biti vođena promotivna upisna kampanja koja će trajati tokom cijele godine i koja će, osim razgovora sa đacima i njihovim roditeljima, podrazumijevati i podršku lokalne zajednice, koja je, kako je naveo, veoma zainteresovana za to da Univerzitet u Istočnom Sarajevu u cjelini, ali i Pravni fakultet imaju veći broj studenata.

„Organizovaćemo svojevrsna takmičenja i aktivnosti revijalnog i takmičarskog karaktera u saradnji sa srednjim školama i na taj način ćemo pokušati da pokažemo učenicima da su pravne nauke, odnosno pravni studij, jedan zanimljiv, značajan i konkretan životni studij. Na taj način razbićemo predrasude i jedan od najopasnijih stereotipa, a to je da na birou prijavljen veliki broj pravnika, što nije istina“, istakao je Marković.

Kada je u pitanju međunarodna saradnja, Marković je ukazao da je u toku zaključivanje sporazuma sa nekoliko univerziteta iz inostranstva, dodavši da će u početku to biti saradnja kroz `erasmus plus` program sa univerzitetima iz Italije.

„To znači da će naše nastavno osoblje i studenti imati mogućnost da provedu izvjestan period na italijanskim univerzitetima. Nadam se da će i naše kolege i studenti iz Italije dolaziti na naš fakultet da drže i slušaju predavanja, pa ćemo na taj način na međunarodnom planu postati mnogo prepoznatljiviji fakultet, nego što je to bio slučaj do sada“, naglasio je Marković.

Dekan Pravnog fakulteta poručio je da će biti nastavljeno i organizovanjem naučnih skupova, sa nastojanjem da ti skupovi poprime međunarodni karakter.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare