Marko Rudić – Skijanje kao ljubav

0

Tridesetjednogodišnji Marko Rudić sa Pala, nekadašnji reprezentativac BiH, pripada redu najboljih skijaša koje je Jahorina iznjedrila, a upornošću je uspio da ispuni svoj san – dva puta je učestvovao na Zimskim olimpijskim igrama.

UŽIVANJE U SKIJANJU

Marko je danas trener skijaške reprezentacije Hong Konga.

On priča Srni da je skijanje zavolio zahvaljujući ocu Darku, koji je, nažalost, preminuo, a godinama je radio na planini i silnu ljubav prema skijanju prenio na svoje četvoro djece.

„Moja skijaška priča počinje 1993. godine. Prve korake na skijama napravio sam upravo na planini sa tri godine. Već sa četiri spuštao sam se sa najvećih vrhova Jahorine, a to je tada bila samo dječačka želja da se bavim skijanjem“, prisjeća se Rudić i navodi da je, kada se nešto radi iz ljubavi, uspjeh zagarantovan.

Na samom početku, Marko je pokazivao veliki talenat i volio da se takmiči, ali je znao i za svoju dušu da se spusti niz planinu i uživa u neobuzdanom slobodnom skijanju.

Prvo takmičenje imao je u Crnoj Gori i tako krenuo ka ostvarenju sna.

ODLIČNI REZULTATI NA OLIMPIJADAMA

Na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru 2010. godine Rudić je ostvario najbolji rezultat u slalomu i bio 36. od 105 učesnika. Nastupio je i u veleslalomu i zauzeo 58. mjesto.

Marko ističe da je rezultat u Vankuveru ujedno bio i najbolji plasman od svih učesnika iz BiH na Olimpijadi.

Pauzirao je zatim dvije godine s obzirom na to da je skijanje jako skup sport i iziskuje mnogo novca.

Rudić priča da je 2013. godine uspio da dobije međunarodnu olimpijsku stipendiju, nakon čega se odrekao društvenog života koji je u tom trenutku imao kako bih sve podredio skijanju sa ciljem da ode na Zimske olimpijske igre u Sočiju.

„Uspio sam da se kvalifikujem za Soči i odem ponovo na Olimpijske igre 2014. godine i ostvarim fantastične rezultate. Zauzeo sam 49. mjesto od ukupno 109 takmičara u veleslalomu“, prisjeća se Rudić.

Na međunarodnoj trci „FIS kup Jahorina“, održanoj 2015. godine, Marko je ostvario najbolje bodove u istoriji muškog skijanja u BiH.

POVREDA ZAUSTAVILA KARIJERU

Rudić je poslije otišao na Svjetsko prvenstvo u Ameriku i tamo doživio povredu koljena.

Nakon svih povreda, Marko Rudić se vraćao jači i sa više motivacije prema skijanju, ipak, poslije povrede u Americi, odlučio je da završi sa takmičenjima.

LJubav prema skijanju naslijedili su i brat Jovan i sestre Milica i Marija. Svi su sjajni skijaši, a iza njih stoji majka Biljana, kojoj Marko zahvaljuje što ga je sa 13 godina poslala u Sloveniju iako je za njega to tada bio šok i nepoznata zemlja.

„Da nisam tada otišao, možda nikada ne bih došao do Olimpijade, o kojoj sam dugo sanjao“, kaže on.

HONG KONG – VELIKI USPJEH, A JAHORINA KUĆA

Marko Rudić ističe da je veliki uspjeh, ali i odgovornost, trenirati reprezentaciju Hong Konga, mada ne zna gdje će ga skijaški trenerski putevi odvesti.

„Jedino što znam jeste da ću se na Jahorinu uvijek rado vraćati jer je ona moja kuća“, poručuje Rudić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare