Manje slučajeva nasilja u porodici

0

Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u prvih šest mjeseci ove godine prijavljena su 33 slučaja nasilja u porodici, što je za 28,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine kada je zabilježeno 46 slučajeva, rekla je Srni portparol Centra Danka Tešić.
Tešićeva je istakla da su prijavljeni slučajevi nasilja okvalifikovani u sedam navrata kao krivična djela, a u 26 kao prekršaji, u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici.

„U prvih šest mjeseci ove godine registrovano je sedam krivičnih djela nasilja u porodici, a u uporednom periodu 20 krivičnih djela, što je za 65 odsto manje“, rekla je ona.

Ona je napomenula da su krivična djela nasilja u porodici u posmatranom periodu počinila 34 lica, od čega 31 muškarac i tri žene, dok je registrovana 41 žrtva nasilja, među kojima šestoro djece.

Tešićeva je pojasnila da odmah nakon prijavljivanja krivičnog djela ili prekršaja iz ove oblasti policijski službenici izlaze na lice mjesta, bez obzira na to o kojem dobu dana je riječ, pogotovo ako je lice u alkoholisanom stanju, koje lišavaju slobode i privode u policijsku stanicu do otrežnjenja.

Prema njenim riječima, počinioci često u alkoholisanom stanju zlostavljaju članove svoje porodice.

„Iako je smanjen broj krivičnih djela nasilja u porodici, evidentno je da je jedan od osnovnih razloga prijavljivanja ovakvih djela upravo povjerenje građana u policiju i njen rad“, istakla je Tešićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare