Manja sječa šume uticala na smanjenje opštinskih prihoda

0

FOČA – Ukupna budžetska sredstva opštine Foča u prošloj godini iznosila su 11.808.319 KM, a potrošeno je 12.152.847 KM, tako da je zabilježen budžetski deficit od 344.528 KM, podaci su iz izvještaja o izvršenju budžeta, koji je danas usvojen na sjednici lokalnog parlamenta.
Ukupni prihodi u prošloj godini bili su manji za milion maraka u odnosu na sredstva planirana rebalansom, a najveći podbačaj registrovan je kod neporeskih prihoda koji su iznosili 2.067.000 KM, a planirano je 2.595.000 KM.

Dosta manji iznosi od planiranih uknjiženi su i na grantovskim sredstvima.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Mirjana Davidović navela je da je na smanjenje neporeskih prihoda najviše uticao manji priliv sredstava od šumskih sortimenata, kojih je u prošloj godini posječeno manje u odnosu na prethodne godine.

Ona je naglasila da je 2016. godina bila veoma plodotvorna jer je realizovano osam miliona maraka investicija, od čega je najveća rekonstrukcija primarnog vodovoda, a u budžet se slilo 2,2 miliona KM iz eksternih izvora.

I načelnik opštine Radisav Mašić odbacio je navode opozicionih odbornika da je odnos prema budžetu bio nedomaćinski.

On je istakao da su izostala međunarodna grantovska sredstva, jer Srbija nije ispoštovala svoje obaveze iz projekta prekogranične saradnje Foče i Užica, pa je stopiran taj projekat, kojim je bilo predviđeno formiranje centara za obuku i spasavanje od poplava.

Na primjedbe da dosta stavki iz budžeta nije ispoštovano, Mašić je odgovorio da je velika većina planiranih davanja realizovana, te da neke manje stavke nisu ispoštovane zbog praktičnih razloga.

Opozicioni odbornici iz SDS-a i NDP-a ocijenili su da je deficit pokazatelj nedomaćinskog poslovanja, te da potrošnja nije bila u skladu sa budžetskim planom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare