Manifestacija “Dani Vladimira Nastića”

0

ISTOČNO SARAJEVO – Matična biblioteka Istočno Novo Sarajevo danas i sutra organizuje manifestaciju “Dani Vladimira Nastića” kao znak sjećanja na ovog velikog književnika.

Bibliotekar u Matičnoj Biblioteci Istočno Novo Sarajevo Miljana Macan istakla je da je Vladimir Nastić svojim djelom i radom zaslužio da mu se posveti više pažnje, da se promovišu njegova djela.

Macanova je naglasila da je Matična bibliotekla imala dobru saradnju sa Vladimirom Nastićem i izdavač je njegovu zbirke pjesama “Ovdje žive mrtvi”, a urađeno je i audio-izdanje, kao doprinos promociji Nastićevih djela.

Ona je naglasila da su danas o životu i radu Vladimira Nastića govorili njegovi prijatelji i književnici Dušan Zurovac, Goran Vračar, Nedeljko Zelenović, Željko Pržulj, koji su kazivali i Nastićeve pjesme uz pratnju tamburaškog orkestra.

Književnik Dušan Zurovac istakao je da je “Vladimir Nastić veliki pjesnik, što će i vrijeme poslije nas utvrditi, jer pjesnici idu tri, četiri, pa i pet koraka ispred svoga vremena”.

Profesor srpskog jezika Božidar Tepavčević istakao je da je ovo druga godina od kada se održavaju “Dani Vladimira Nastića” i nada se da će to postati tradicija, jer je Nastić na ovim prostorima poetski bio prisutan više od pola vijeka.

“On je sjeme starih pisaca i ljetopisaca. NJegova umjetnost je posvećena čovjeku, a njegova misao je topla i odgovorna za svoj narod, koji je praktično, kako mi je jednom rekao, neprestano hodao po ustancima kao da nije imao ništa drugo da radi”, istakao je Tepavčević.

Vladimir Nastić rođen je 1934. godine u Odžaku, kod Nevesinja, a umro je 11. marta 2010. godine.

Objavio je mnoge knjige poezije, među kojima su “Sam u kamenu”, “Zvezda u senci”, “Gorke pesme”, “Pesme pokajnice”, kao i roman za djecu “Tako smo rasli” i zbirku priča za djecu “Imamo, imamo vuka”. Posljednja objavljena knjiga mu je zbirka poezije “Ovdje žive mrtvi”.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments