Mališani iz Bijeljine na programu zdravog načina života

0

Oko 50-oro djece uzrasta od osam do 12 godina sa područja koje pokriva Dom zdravlja Bijeljina, a koja „naginju“ gojaznosti ili su za svoj uzrast gojazna, već peti dan borave na Jahorini s ciljem smanjenja tjelesne mase putem, prije svega, sticanja navika zdravog načina ishrane i fizičke aktivnosti.

„Putem fizičke aktvinosti – višečasovnog hodanja stazama ove prelijepe planine, redovnih gimnastičkih vježbi, ali i zdrave ishrane, nastojimo djeci pomoći u sticanju zdravih navika za zdraviji život“, rekla je Srni kardiolog-pedijatar bijeljinskog Doma zdravlja Snežana Perić.

Perićeva, koja je koordinator projekta „Praćenje efekata primarne prevencije faktora rizika djece u Republici Srpskoj – Mala škola zdravlja“, izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim radom i odnosom mališana prema nečemu sasvim novom – novoj vrsti ishrane, ali i redovnim i aktivnim vježbama.

„Nakon pet dana na Jahorini, sa zadovoljstvom ističem da su sva djeca dobro, da su disciplinovana, da novine sa kojim se susreću dobro podnose, te da imaju redovne fizičke aktivnosti, treninge, šetnje“, precizirala je Perićeva.

Ona je dodala da su angažovana dva trenera koja rade sa djecom, odnosno koja ih opterećuju do granice koju mogu da podnesu.

„Režim ishrane je dijetalan, bez masnoća, bez slatkiša, bez šećera, ali i bez začina i zaprške. Istovremeno, djeca piju samo čistu vodu – bez sokova. Osim doručka, ručka i večere, imaju i dvije voćne užine. Kalorijski je to prilagođeno njihovim potrebama“, rekla je Perićeva i dodala da nije zabilježen nijedan neželjeni efekat kod djece.

Perićeva je izrazila zahvalnost organizatorima ovog projekata – Domu zdravlja Bijeljina, Ministartvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske, Fondu zdravstavenog osiguranja Srpske, te Centru za međunarodna istraživanja i razvoj zdravstvene zaštite Banjaluka.

Ona je istakla da je boravak djece sa područja bijeljinske regije na Jahorini prvi u realizaciji ovog projekta, te da od 10. do 20. jula slijede djeca sa područja banjalučke regije, a od 20. do 30. jula djeca sa prijedorske regije.

„Sve do kraja raspusta smijeniće se u ovom projektu djeca sa svih šest regija Srpske“, rpreciziala je Perićeva Srni i podsjetila da se bijeljinski mališani vraćaju u utorak, 10. jula.

Učitelj Velemir Burić, koji najveći dio dana provodi sa mališanima napolju, ističe da im šetnje po svježem vazduhu, kao i treninzi, zaista prijaju.

„Očekujemo, a bilo bi zaista poželjno, da mališani nastave uz svoje roditelje provoditi ovaj program. Sa ljekarom će, predviđeno je i projektom, saradnja biti nastavljena i u buduće“, rekao je Burić.

Kontaktirajući djecu – polaznike ovog projekta moglo se naići na oduševljenje, posebno fizičkim aktivnostima, a na hranu se pomalo, kako kažu, navikavaju.

„Nezgodno je bez slatkiša i grickalica, ali ćemo se navići. Lijepo je i na druženju u šetnji, vježbama…“, kaže Srni osmogodišnja Mladenka Perić, sa kojom je saglasna većina vršnjaka.

U ekipi stručnih radnika koja na Jahorini borave sa djecom su, osim ljekara specijaliste – pedijatra, i psiholog, učitelj, medicinski tehničar i i treneri.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare