Malešević otvorio „Jahorina film festival“

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević otvorio je večeras na Palama 10. Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma „Jahorina film festival“, tokom kojeg će do 18. septembra biti prikazano 150 filmskih ostvarenja iz 35 zemalja, od kojih je 14 iz BiH.
„Organizatori `Jahorina film festivala` pripremili su bogat i zanimljiv program koji će, siguran sam, nadmašiti sva dosadašnja izdanja Festivala. Zahvaljujući ovoj manifestaciji Republika Srpska i grad Istočno Sarajevo u narednim danima biće stjecište filmskih radnika iz cijelog svijeta“, rekao je Malešević na ceremoniji otvaranja.

On je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja regionalnih ostvarenja u svim kategorijama jer je to potvrda da i na ovim prostorima jača filmska umjetnost.

Prema njegovim riječima, 150 filmova koji su svrstani u zvaničnu konkurenciju predstavlja nemjerljivo bogatstvo Festivala.

„Činjenica da su na ovaj festival pristigli i filmovi iz Berlina i Kana dovoljno govori o značaju ovog festivala. Filmski jezik je univerzalan i razumljiv svima i pred njim su sve razlike ništavne“, poručio je Malešević.

Poput knjiga, istakao je on, filmovi otvaraju nove vidike i grade mostove saradnje među ljudima i narodima.

Direktor Festivala Mirko Despić zahavalio je generalnom pokrovitelju „Jahorina film festivala“ predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kao i resornim ministarstvima Srpske za pomoć i podršku u realizaciji 10. jubilarnog Festivala, te brojnim sponzorima i prijateljima Festivala.

„Dolazak autora iz Izraela, Irana ili SAD, kao i cijelog svijeta potvrda je pune međunarodne afirmacije našeg Festivala. Idemo dalje…“, rekao je Despić.

Predsjednik žirija ekoloških i turističkih filmova ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica ocijenio je da je „Jahorina film festival“ postao veliki i respektabilan festival međunarodnog i regionalnog značaja.

„Veoma sam obradovan visokim kvalitetom prispjelih filmova koji odražavaju ljubav ljudi prema prirodi, ali i strah od zagađenja vode i vazduha. I mi u Slovačkoj imamo sličan festival koji se bavi promocijom ekologije i zdravog života“, rekao je Pšenica.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, prikazan je film „Jadranka“ autora Branka Lazića.

Selektor, dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Luka Kecman od 970 prijavljenih filmova u zvaničnu selekciju izabrao je 150, i to 31 dokumentarni film, pet dokumentarnih televizijskih filmova, 37 kratkih igranih filmova, 15 eksperimentalnih, 24 animirana, šest studentskih, 16 ekoloških i 16 turističkih filmova.

Ovogodišnji festival ima dva žirija. Dokumentarne i kratke igrane filmove ocjenjivaće žiri u sastavu Dario Ćulum, profesor Akademije umjetnosti u Banjaluci, Osman Arslanagić, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i Snježan Lalović, novinar i autor velikog broja filmova.

Ekološke i turističke filmove ocjenjivaće predsjednik oba žirija, ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica, novinar i autor iz Zagreba Darko Halapija i novinar iz Sarajeva DŽevdet Tuzlić.

Autoru najboljeg filma biće dodijeljen „Gran pri festivala“, a za najbolje filmove po kategorijama biće dodijeljen „Zlatni javor“. Ista nagrada, bez obzira na kategoriju, biće dodijeljena i najboljem filmu iz BiH.

U pratećem dijelu programa biće realizovane kreativne radionice, okrugli stolovi, obilazak istorijskih i turističkih lokacija u BiH, te bogat kulturno-umjetnički program.

Generalni pokrovitelj Festivala je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a pokrovitelji su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare