Maksimalna cijena zemljišta na Jahorini biće 420 KM po metru kvadratnom

0

Predstavnici Olimpijskog centra /OC/ „Jahorina“, opština Pale i Trnovo i zainteresovanih lica, vlasnika parcela i objekata, postigli su danas na Jahorini dogovor u vezi sa dokupom i legalizacijom objekata i rješavanjem parcela kojima raspolažu, pri čemu je utvrđeno da najviša cijena zemljišta ne može preći 420 KM po metru kvadratnom.

Na sastanku organizovanom povodom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na području opština Pale i Trnovo, rečeno je da je ovu inicijativu pokrenuo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a da su je podržali Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIP/ i Pravobranilaštvo Republike Srpske.

Predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljko Elek na konferenciji za novinare u hotelu „Termag“ izrazio je nadu da će nakon ovog sastanka imovinsko-pravni-odnosi na Jahorini biti konačno riješeni zajedničkim dogovorom.

Prema njegovim riječima, maksimalna cijena parcela na Jahorini neće prelaziti 420 KM /po metru kvadratnom/, dok će minimalna cijena biti određena na osnovu procjene vještaka.

On je pojasnio da je riječ o ljudima koji na ovoj planini imaju zemlju i koji su ušli u određene procese dokupa, legalizacije i eventualno proširenja svojih objekata, a radi se ukupno o oko 100 zahtjeva.

Elek je podvukao da se na Jahorini ništa ne radi nelegalno, te da je u toku izgradnja oko 200.000 metara kvadratnih za koje su plaćene sve dažbine opštinama Pale i Trnovo.

Elek je za proljeće najavio izgradnju gondole sa Pala do Jahorine, čija će polazna stanica biti na lokalitetu kod bivše Fabrike motora na Koranu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović potvrdio je ozbiljnu zaintersovanost za rješavanje oko 50 pojedinačnih slučajeva i zahtjeva koji se tiču imovinsko-pravnih odnosa na Jahorini, kao i ukupnu mobilnost turističke ponude u ovom dijelu Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Pale su u proteklom mandatu prodale sedam lokacija na Jahorini.

On je pozvao sve zainteresovane strane za proširenje i oblikovanje parcela na razumijevanje i saradnju.

Jugović je obećao saradnju Opštine Pale i u vezi sa izgradnjom ambulante i policijske stanice na Jahorini.

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović rekao je da bi bilo dobro da se u interesu građana Trnova što prije riješi spornih oko 1.000 metara kvadratnih na području ove lokalne zajednice.

On je potvrdio da je Trnovo prodalo tek 10 parcela na Jahorini, ističući da se tu radi o opravdanom potezu opštinske uprave.

Prema njegovim riječima, sva gradnja na trnovskom dijelu Jahorine odvijala se u skladu sa Regulacionim planom, i dodao da će na tom lokalitetu, sa postojećih 2.500 ležajeva, biti izgrađena nova ski-staza i žičara.

„Svaki problem na Jahorini je i problem OC-a. Odlučni smo da zajedno sa svim potencijalnim investitorima riješimo sve aktuelne probleme u vezi sa izgradnjom na Jahorini i na Palama, što podrazumijeva kontrolisani izgradnju na osnovu regulacionog plana. Taj proces uključuje i izgradnju gondole sa Pala do Jahorine, što će doprinijeti planskom uređenju Jahorine“, rekao je direktor OC „Jahorina“ Dejan LJevnaić, izrazivši zadovoljstvo rezultatima današnjeg sastanka.

On je zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za sveukupnu podršku razvoju Olimpijskog centra „Jahorina“.

Zahvaljujući investicijama OC „Jahorina“, ističe LJevnaić, porasla je i cijena zemljišta i nekretnina na olimpijskoj ljepotici, što je korisno i za ljude na Jahorini i za širu društvenu zajednicu.

On se u ime OC „Jahorina“, organizatora ovog sastanka, zahvalio svim učesnicima i nadležnim institucijama na maksimalnim naporima koje su uložili u postizanju konačnog rješenja imovinsko-pravnih zahtjeva na Jahorini.

Direktor RUGIP-a Bosiljka Predragović istakla je da će ta institucija dati savjetodavnu i stručnu pomoć za sve sporne slučajeve.

Predstavnik Pravobranilaštva Republike Srpske Milimir Govedarica obećao je, takođe, pomoć i podršku ove institucije na rješavanju svih spornih pitanja u vezi sa izgradnjom na Jahorini, a u skladu sa zakonskim rješenjima i regulacionim planovima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare