Majka nestalog Francuza vjeruje da je on živ

0

FOČA – Dvadesetjednogodišnji student iz Nanta posljednji put je viđen 15. juna 2010. godine na putu od Tjentišta prema Zelengori… Ovo je velika misterija, kaže vođa Gorske službe spasavanja iz Foče Nenad Ikonić…

  Prošlo je više od četiri godine od kada je u Nacionalnom parku „Sutjeska“ nestao francuski student Benoa Marten, a njegova majka Martina ponovo je u Foči, kako bi potražila pomoć stanovništva.

Nakon bezuspješne potrage, u Francuskoj je ovaj slučaj zaključen, ali Martina se još uvijek nada da bi njen sin mogao biti živ.

Tada dvadesetjednogodišnji student iz Nanta posljednji put je viđen 15. juna 2010. godine na putu od Tjentišta prema Zelengori.

Osim policije, planinara i spasilaca iz BiH, u potragu su bili uključeni i helikopteri SfOR-a, službe iz Srbije i francuske, ali Benoa nije nađen.

Martina vjeruje da njen sin nije nastradao u planini, jer nikada ništa nije pronađeno od njegove odjeće i opreme.

“ Mislim da se nešto dogodilo sa drugim osobama u kampu ili u okolini. Već četiri godine ja i moja kćerka ne živimo, već preživljavamo, jer još uvijek ne znamo šta se desilo sa mojim sinom“, kaže Martina.

Vođa Gorske službe spasavanja iz Foče Nenad Ikonić, koji je bio uključen u potragu za mladim Francuzom, kaže da su sve mogućnosti otvorene.

„Nismo našli nijedan komad tkanine, ruksak, niti gojzerice. U pitanju je oprema koju životinje ne mogu da progutaju ni da sažvaću. Ovo je velika misterija“ – kaže Ikonić.

Benoa je u Nacionalni park stigao u okviru studijskog programa, čiji je cilj upoznavanje mentaliteta i geografije neke od evropskih zemalja. Odabrao je bivšu Jugoslaviju, a prije Tjentišta je posjetio Zagreb, Pulu, Dubrovnik, Mostar i Sarajevo.

Prenoćio je u kampu, a u hotelu „Mladost“ je ostao njegov pasoš. Trag mu se izgubio na putu prema jezeru Donje bare, gdje je sa rancem na leđima krenuo bez vodiča.

„Prešao je punkt, platio turističku taksu i uputio se prema Donjim barama. Kako je rekao Kanađanima, koji su boravili u kampu, htio je samo da obiđe Zelengoru i prašumu Perućicu“, prisjeća se Ikonić.

Majka Benoe Martena očekuje pomoć lokalnog stanovništva.

„Stanovništvo je ljubazno i imam povjerenje da će mi dati neku informaciju. Ja ih molim za pomoć“, kaže Martina i naglašava da garantuje anonimnost svima koji joj pošalju bilo kakvu inFormaciju na mejl adresu: Find.ben44@yahoo.com.

Ovo je Martini treći boravak u BiH. Stigla je 13. avgusta, sa kartom u jednom smjeru i nadom da će doći do novih saznanja.

U fočanskoj policiji kažu da nisu nađeni elementi eventualnog krivičnog djela, te da se Benoa vodi kao nestala osoba i da je potraga za njim zvanično još uvijek na snazi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare