„Lut fest“ slavi 18. rođendan, festival od 1. do 6. oktobra

0

ISTOČNO SARAJEVO – Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ biće održan od 1. do 6. oktobra u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Forum teatra, najavio je danas Organizacioni odbor ove manifestacije.

Predsjednik Odbora Miroslav Lučić, aktuelni predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo, rekao je da Grad bezrezervno podržava ovu jedinstvenu manifestaciju posvećenu najmlađima.

„Siguran sam da ovaj festival, s obzirom na njegov karakter i značaj za Grad i opštine u njegovom sastavu, ima svijetlu budućnost i perspektivu“, rekao je Lučić na konferenciji za novinare, nakon sjednice Odbora.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je „Lut fest“ stekao internacionalnu reputaciju i dostigao hvale vrijedan programski kvalitet.

Producent Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić kaže da moto ovogodišnjeg festivala „Lutkarski bal punoljetstva“ najavljuje pravo rođendansko slavlje u duhu lutkarstva i lutkarske umjetnosti, kao i učešće najznačajnijih profesionalnih lutkarskih pozorišta iz regiona i svijeta.

Prema njenim riječima, Festival će 1. oktobra u 18.00 časova otvoriti Pozorište lutaka „Pinokio“ iz Beograda sa multimedijalnim spektaklom „Bubamarac“, reditelja Darjana Mihajlovića.

„Ove godine publici će se prvi put predstaviti `Nevid teatar` i `Gradsko pozorište Jazavac` Banjaluka predstavom `Pustolovine Boleta Komete`, autorski projekat Marka Dukića“, najavljuje Štifanićeva.

Ona precizira da će Pozorište lutaka Mostar učestvovati predstavom Nedžada Maksumića „Princ iz moje ulice“, Pozorište lutaka Niš predstavom „Olovni vojnik i balerina“, reditelja Darka Kovačovskog, Dečije pozorište Subotica predstavom reditelja Todora Valova „Ivica i Marica“, te zrenjaninsko Narodno pozorište „Toša Jovanović“ predstavom „Zvezda lutalica“, čiju režiju potpisuje Irena Tot.

Lutkarsko kazalište Mostar izvešće predstavu „Bajka o sreći“, Izabele Degorske.

Pozorište „Tuulevski“ iz Estonije, koje bilježi zapažene uspjehe na mnogim svjetskim festivalima predstaviće se novim lutkarskim ostvarenjem, predstavom „Crvenkapa“, rediteljke Amele Vučenović.

Zavod federacija LJubljana i Gledališče Glej će izvesti predstavu „Luda šuma“, autorski projekat Ajde Roos i Petera Kusa.

Prvi put će se publici u Istočnom Sarajevu predstaviti Lutkarsko pozorište Kairo iz Egipta predstavom „Kad je tigar postao mali“, reditelja Šavkija Hegaba, a riječ je o lutkarskom pozorištu sa najdužom tradicijom u Africi.

Ovogodišnji takmičarski festivalski program ocjenjivaće eminentni međunarodni žiri koji čine profesor Bonjo Lungov iz Bugarska, predsjednik žirija, te članovi profesor Nataša Glišić i Peđa Hart iz Republike Srpske.

Predstave će ocjenjivati i žiri publike, čiji je koordinator profesor muzike Mladen Janković.

U okviru rođendanskog jubileja, festival će dodijeliti Plaketu „Zlatna anima Radoslav Lazić“ Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i Branku Milićeviću Kockici, počasnom gostu ovogodišnjeg festivala.

Prateći sadržaj ovogodišnjeg festivala sa radionicama, predavanjima, promocijama i scenskim čitanjem nagrađenog lutkarskog teksta biće održan u okviru programa pod nazivom „Laboratorija lutkarstva“.

„Lutkarske radionice predstavljaju značajan dio festivalskog programa. Ove godine biće realizovane tri radionice: radionica izrade i animacije marioneta i izrade 3D scenografije za lutkarsko pozorište, voditelj Jovan Caran i radionica pozorišta sjenki, voditelji Tatjana Paskaš, psiholog i rukovodilac lutkarske scene Narodnog pozorišta ‘Toša Jovanović’ Zrenjanin i Tibor Farago, majstor za izradu lutaka i šef scene“, kaže Štifanićeva z Srnu.

Prema njenim riječima, edukacija najmlađih, njihovih učitelja, pedagoga, ali i profesionalih lutkarskih umjetnika iz oblasti izrade lutaka, novih lutkarskih formi, istraživanja alternativnih oblika lutkarstva, kao i sistema marioneta izuzetno je značajan festivalski segment, sa vrsnim umjetnicima iz svijeta lutkarstva kao predavačima i moderatori radionica.

Ona ističe da je značajna i edukacija stručnog kadra, te će u skladu s tim biti održan masterklas predavanje Konstantina Karakostova iz Bugarske pod nazivom „Transformacija kod improvizovane lutke“, kao nastavak dosadašnjih predavanja koja su obuhvatila teme „Obuka improvizovanih lutaka kao način očuvanje folklora kod balkanskih naroda“ i „Razne vrste improvizovanih lutaka“.

Štifanićeva naglašava da će ove godine biti održan poseban program „Omaž Radoslavu Laziću“, posvećen nedavno preminulom profesoru Radoslavu Laziću.

Na njegov rad o lutkarstvu osvrnuće se Vojislav Vujanović, istaknuti pozorišni i likovni krititičar i publicista.

Scensko čitanje nagrađenog teksta na konkursu „Lutka, lutak, oblutak“ za originalni pozorišni tekst za lutkarsku predstavu „Kraljica lutka“, pisca Ismeta Bekrića, biće realizovano sa članovima Dramskog studija Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

U pratećem programu festivala biće odigrana predstava „Ptice bez granica“, autorski projekat Ivane Radić i Bojana Beribake, sa kojim će se predstaviti „Otvoreni teatar“ iz Mostara.

Direktor Festivala Vitomir Mitrić naglašava da je planirano i igranje predstave „Olovni vojnik i balerina“, Pozorišta lutaka Niš, u Kulturnom centru Pale za učenike osnovnih škola „Srbija“ i „Pale“.

„Slaveći 18. festivalski rođendan, želimo da ukažemo na ozbiljnost manifestacije, postignut visok umjetnički i organizacioni nivo, ističući da je punoljetstvo dokaz da je festival dostigao okvire svjetskih pozorišnih festivala za djecu. Učešće 167 lutkarskih pozorišta i umjetnika iz 36 zemalja svijeta na dosadašnjim festivalima to potvrđuje“, kaže Mitrić.

Ona dodaje da će Festival biti u znaku lutkarskog bala na otvorenom, maskenbala čiji će učesnici prodefilovati glavnim ulicama Istočnog Sarajeva i tako najaviti praznik lutkarstva.

Bal će otvoriti Branko Kockica, laureat ovogodišnjeg festivala, a na balu će učestvovati učenici osnovnih škola i obdaništa Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo, plesne grupe, učesnici festivala, ulični umjetnici iz cijelog svijeta, svirači, klovnovi, mađioničari, lutke i maskote, uz brojne ulične atrakcije.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sufinansiraju ga Grad Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Sponzori festivala su Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo, Kompanija „Zlatno zrno“, „Al Parko“, Stomatološka ordinacija „Dental implant“, „MKF sanrajs“, vrtić „Mašin svijet“.

Generalni medijski pokrovitelj festivala je Radio-televizija Republike Srpske, a medijsko pokroviteljstvo prihvatili su i Novinska agencija Republike Srpske – SRNA, Federalna novinska agencija, „Glas Srpske“, „Nezavisne novine“, „Blic“, RTV BN, TV OSM, Elta, BHT1, TV Alfa, kao i portali sa ovog područja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare