„Lut fest“ ima zavidnu prošlost, ali i svijetlu budućnost

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Stručnog žirija 18. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2017.“ profesor Bonjo Lungov iz Bugarske ocijenio je da je festival i ove godine potvrdio visok kvalitet i da u organizacionom i umjetničkom smislu ima zavidnu prošlost, ali još svjetliju budućnost.

„Velika stvar je 18. rođendan `Lut festa`, pošto mali broj festivala u današnje vrijeme može da izdrži da toliko bude aktuelan i opstane. To je veliko postignuće, ne samo za organizatora `Forum teatar` i porodicu Mitrić, nego i za ovaj grad /Istočno Sarajevo/, za Republiku Srpsku“, rekao je Lungov u intervjuu za Srnu.

On kaže da ovaj festival doživljava kao podvig, jer zna koliko je teško i zahtjevno organizovati bilo koji festival, pa još internacionalnog karaktera i visokog umjetničkog nivoa.

Prema njegovim riječima, to je posebno teško danas kada su svi, uključujući i pozorišta u Bugarskoj, kao i druga u regionu, suočeni sa ozbiljnim ekonomskim i finansijskim problemima.

„Ovaj festival i pored svega napreduje veoma dobro. Ideja da se na ovaj način, kreativno i edukativno, okupi što veći broj djece zaista je odlična, a to je pokazao rođendanski bal, pravi mali karneval, maskenbal, na kojem je bilo više od 1.000 mališana ovog divnog grada, što se ne viđa baš često u drugim gradovima“, naglašava Lungov.

Kompletan program, uključujući i bogat prateći program sa kreativnim radionicama i master klasom posvećenim izradi marioneta i radu s lutkama, kaže Lungov, pokazuju i dokazuju visok stepen odgovornog i inovativnog pristupa organizaciji ovog festivala.

„Mnogo mi se dopala konekcija djece i drugih učesnika i tokom predstava, kao i na master predavanju posvećenom transformacijima kod improvizovane lutke, u čemu je ključnu ulogu odigrao moj mlađi kolega iz Bugarske doktor Konstantin Karakostov“, rekao je Lungov.

On podvlači da ne može a da ne pomene i izuzetan osjećaj publike za sve predstave, mada je riječ o mališanima što, kako je rekao, pokazuje da se u školama i vrtićima u ovom gradu zaista vrijedno i kvalitetno radi sa djecom.

„Organizatorima ‘Lut festa’ dajem najvišu ocjenu za sve ono što su uradili i rade na razvoju lutkarstva u Republici Srpskoj i BiH, tim prije jer sam još od ranije, i kao režiser, i učesnik Festivala, te sada kao predsjedavajući žirija, bio u prilici da sagledam sve aspekte ove jedinstvene dječije manifestacije koja na najbolji način afirmiše svijet lutaka i dječije mašte“, poručuje Lungov.

On smatra da je napredak Festivala vidljiv i po pozorištima koji dolaze sa raznih meridijana i koja svako na svoj originalan način govore o univerzalnim umjetničkim vrijednostima.

„Mislim da je veoma važno to što ovaj Festival nije rađen po šablonu, nego se zasniva na izuzetno kreativnom i inovativnom principu, koji prate moderne standarde i trendove u ovoj oblasti stvaralaštva za djecu“, kaže predsjednik žirija.

Lungov je podsjetio i na veliku podršku koju je ovaj festival zasluženo uživao za života pokojnog profesora Radoslava Lazića, koji je svojim naučnim radom i stručnim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag, duboko utisnut u stranice istorije lutkarstva na ovim prostorima.

„Nadam se da će direktor ‘Lut festa’ Vitomir Mitrić, u skladu sa realnim mogućnostima, istrajati i nastaviti put razvoja lutkarstva na koji je ukazao i koji je u dobroj mjeri trasirao upravo profesor Lazić, a ja u to ne sumnjam“, rekao je Lungov.

On je pozvao sve nadležne institucije i pojedince da podrže, ne samo ovaj festival, nego i sve druge kvalitetne kulturne manifestacije na području grada Istočno Sarajevo, posebno one koje su dostigle međunarodni renome.

Lungov dodaje da će od toga najviše koristi imati građani, odnosno njihova djeca koja zaslužuju civilizovanu, lijepu i perspektivnu budućnost na ovim prostorima.

Lungov je rekao da su odigrane predstave imale visok kvalitet, ali je ipak izdvojio dva pozorišta koja su, prema njegovom mišljenju, pokazala najviše ove godine na rođendanskoj smotri u Istočnom Sarajevu, a to su Zavod federacije LJubljana i Gledališče „Glej“ iz Slovenije i Dečje pozorište Subotica.

Osamnaesti „Lut fest 2017“ održan je od 1. do 6. oktobra u Istočnom Sarajevu, a Stručni žiri Festivala Gran pri skulpturu Zlatna anima „Radoslav Lazić“ za najbolju predstavu dodijelio je predstavi „Ivica i Marica“, Dečjeg pozorišta Subotica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare