Lukić: U BiH se okolnosti nisu promijenile za 30 godina

0

BEOGRAD – Profesor Radomir Lukić izjavio je da se u odnosu na okolnosti u kojima je prije 30 godina donesen Ustav Republike Srpske mnogo toga promijenilo u regionu, ali ne i u BiH.

„U BiH je zapravo na djelu zahtjev za unitarnom državom, za centralizacijom svih funkcija, za nadležnosti entiteta na zajednički nivo“, rekao je Lukić na tribini u Beogradu pod nazivom „Trideset godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske: Slovom Ustava protiv zloduha ukidanja Srpske“.

Prema njegovim riječima, mnogobrojni strani akteri političkog i ekonomskog života u BiH olako, neumno i nekritički plitko dijele takve ideje sa bošnjačkom elitom i Bošnjacima.

„Tome se od samog početka protive Srbi, koji su ne samo stvorili nego uprkos brojnim teškoćama i žrtvama očuvali Republiku Srpsku, a u potonje vreme i Hrvata koji su kasno uvideli svoje zablude iz proteklih nešto više od 30 godina kada su u pitanju suštinski odnosi sa Bošnjacima“, istakao je Lukić.

Politički analitičar Aleksandar Pavić rekao je da Srbima treba da služi na čast što su praktično ostali jedini narod u Evropi koji nije odustao od svojih nacionalnih interesa, a uz poštovanje međunarodnog prava.

Pavić je rekao da niko ne može da mu kaže da je Mađarskoj u interesu da uvede sankcije Moskvi, kao i mnogim drugim, ali da oni to čine dok Srbija i BiH, zahvaljujući isključivo Republici Srpskoj to nisu učinili.

Prema njegovim riječima, stoga se u BiH ponovo vratio jezik „ogoljene sile“ iz 90-tih.

„Predstavnik EU u BiH zapretio je, govoreći o tome šta će se desiti ako se BiH ne pridruži sankcijama protiv Rusije, rečima `Imamo šargarepu, ali imamo i štap`“, naveo je Pavić.

Pavić je rekao da oni koji su sada doprinijeli da se ne poštuje Minski sporazum između Rusije i Ukrajine 30 godina razgrađivali sistem međunarodnog prava i uvodili pravila Zapada u ovom regionu.

„Zato se ne poštuju mirovni sporazumi i sad Republika Srpska brani Dejtonski sporazum, Srbija je jedina koja se pridržava Kumanovskog i Briselskog sporazuma. To je vrlo indikativno dokle smo došli“, ocijenio je Pavić.

On je dodao da je situacija u kojoj su se našli Srbi na Balkanu slična onoj iz 1941. godine kada su Srbija i Grčka bile same u /nacističkom/ okruženju.

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović ocijenio je da je u toku globalna svjetska revizija i da su se na udaru našle zemlje koje su u svjetskim ratovima podnijele najveće žrtve.

„I mi smo ovde svedoci masovnih revizija. Ko su bile ustaše, ko su bili nacisti? Pokušava se revizija Dejtonskog sporazuma, Rezolucije 1244, revizija Podgoričke skupštine“, ukazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, ono što je zajedničko svim tim revizijama je njihov antisrpski karakter.

Publicista Đuro Bilbija saglasio se da je u toku sveopšta revizija i da su se na njenom udaru našli slobodoumni narodi, kakav su srpski i ruski.

On je rekao da je već sad jasno da nakon sukoba u Ukrajini svijet više nikada neće biti isti i da je uvjeren da će i ruski i srpski narod izdržati sve udare.

Kecmanović: Istorija Srpske je istorija borbe za ustavnost i zakonitost

BEOGRAD – Profesor Nenad Kecmanović poručio je danas da bi se istorija Republike Srpske mogla posmatrati i kao istorija borbe za ustavnost i zakonitost.

Govoreći na tribini „Trideset godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske: Slovom Ustava protiv zloduha ukidanja Srpske“, on je ukazao da je Srpska dijelom nastala i kao srpski odgovor na kršenje odredbe o „Savjetu za nacionalnu ravnopravnost“ u Skupštini SR BiH.

„Na danonoćnom zasjedanju sa 14. na 15. oktobar 1991. godine koalicija polumjeseca i šahovnice nadglasala je srpske poslanike. Kao odgovor, formirali su Skupštinu srpskog naroda, održali su plebiscit, proglasili Republiku, te kao krunu svega i Ustav Republike Srpske. Ovaj prvi Ustav nije prestao da važi u Dejtonu, nego je prilagođen pojedinim odredbama Dejtonskog sporazuma“, podsjetio je Kecmanović.

Prema njegovim riječima, tako je uspostavljen kontinuitet, koji nije prekinut ni kasnijim antiustavnim nasiljem visokih predstavnika i inostranih sudija jer, kako je naglasio, narod u Srpskoj i njegovi predstavnici nisu tokom minulih decenija zaboravili šta im je bespravno oduzeto i vodili su političku borbu da oteto vrate.

„Na 30. rođendan Ustava prve ustavne nadležnosti su, evo, uspjeli da vrate“, zaključio je Kecmanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare