Лубура: Превелика брзина повећава ризик од саобраћајних незгодa

0

БАЊАЛУКА – Представник Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске Јелица Лубура изјавила је да је доказано да превелика брзина повећава ризик од настанка саобраћајних незгода, а што су веће сударне брзине, веће су и посљедице саобраћајних незгода, броја погинулих и лица која задобијају тешке повреде.

Она је нагласила да су у оквиру кампање „Лако је брзину смањити“ припадници Полицијске управе Бањалука уз подршку колега из АМС-а и републичке Агенције за безбједност саобраћаја данас мјерили брзину кретања возила и заустављали возаче који поштују и не поштују ограничења брзине.

„Упозораваћемо их на ризичну и непрописну брзину под‌јелом едукативног материјала, мајица и освјеживача за возила. Онима који поштују правила даћемо зелене, а који не поштују црвене освјеживаче за њихова возила“, навела је Лубура.

Она је рекла да сам возач одлучује којом брзином ће возити, као и да је доказано да они који не поштују ограничења не поштују ни друге саобраћајне прописе.

„Нажалост, скоро сваки трећи возач који није поштовао ограничење брзине био је учесник и неке саобраћајне незгоде“, изјавила је Лубура новинарима у Бањалуци.

Лубура је рекла да када се удвостручи проценат возача који не поштују ограничење брзине, број саобраћајних незгода порасте за 10 одсто, а када се њихове просјечне брзине повећавају само за два километра на час, број саобраћајних незгода порасте за 20 одсто.

Она је појаснила да системи заштите у возилима немају такву ефикасност код великих брзина, тако да сигурноси појасеви не могу имати толики ефекат, осим онда када се вози у складу са саобраћајним прописима.

Инспектор за безбједност саобраћаја Полицијске управе Бањалука Радомир Броћета рекао је да се у првих шест мјесеци на подручју које оперативно покрива бањалучка полицијска станица за безбједност саобраћаја догодило 2.010 саобраћајних незгода, од којих је у 194 узрок био неприлагођена брзина.

Броћета је додао да су за првих шест мјесеци мобилним радарским системом евидентирана 2.263 прекршаја прекорачења недозвољене брзине кретања.

„Апелујемо на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајна правила и прописе, односно да брзину кретања прилагоде условима и стању пута, те ознакама на коловозу како би могли безбједно реаговати и учествовати у саобраћају, а тиме заштитити себе и остале учеснике“, рекао је Броћета.

Он је навео да је циљ спровођења превентивне кампање „Лако је брзину смањити“ побољшање безбједности саобраћаја, уз смањење броја прекршаја прекорачења дозвољене брзине вожње.

Горан Бошњак из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске истакао је да је прошле године на путевима у Српској трагично настрадало 109 лица, а да је непрописана и неприлагођења брзина у готово 40 одсто саобраћајних несрећа са погинулим лицима.

„Агенција за безбједност саобраћаја континуирано врши мјерење индикатора безбједности саобраћаја. Према прошлогодишњем јесењем мјерењу, чак 60 одсто возача прекорачује брзину“, рекао је Бошњак.

Кампања „Лако је брзину смањити“ трајаће до 31. августа, а спроводи је АМС у сарадњи са Министарствима саобраћаја и веза и унутрашњих послова Републике Српске и републичке Агенције за безбједност саобраћаја.

(www.palelive.com / Срна / Фото: АМС)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare