Lov na vuka u nedjelju na Vučijoj Luci

0
Ilustracija

Na Vučijoj Luci u opštini Istočni Stari Grad u nedjelju, 5. februara, biće održan tradicionalni lov na vuka u organizaciji Lovačkog udruženja „Jahorina“ Pale na kojem se očekuje učešće oko 200 lovaca.

Predsjednik Lovačkog udruženja NJegoš Poljaković rekao je Srni da se na ovoj lovno-turističkoj manifestaciji očekuju lovci sa područja Sarajevsko-romanijske regije, iz pobratimskih udruženja Užice, Čelinac, Janja, kao i iz sembersko-majevičke regije.

„Lov na vuka se organizuje u grupi i na taj način se većina lovaca nalazi na unaprijed određenim mjestima poznatim kao čeke, dok se manji broj nalazi u pogonu i nastoje da pokrenu divljač u pravcu čeka“, naveo je Poljaković.

Okupljanje je predviđeno u porti Crkve Svetog Pantelejmona na Vučijoj Luci u 8.00 časova, gdje će biti izvršena smotra svih učesnika, te organizovan odlazak u lov.

Poljaković kaže da lov zna trajati i do tri sata, te da zahtijeva veliku koncentraciju ljudi na čekama gdje lovci prilagode garderobu i opremu vremenskim prilikama, dok lovci koji su u pogonu moraju dobro poznavati teren i biti fizički spremni.

Prema njegovim riječima, Udruženje već duže vrši prihranu predatora da bi pravili manju štetu plemenitoj divljači i stoci u domaćinstavima u neposrednoj blizini lokacija gdje se vuk lovi.

Poljaković je naveo da očekuju uspješan lov, kao što su imali prethodnih godina.

„Lov je povod okupljanja, ali isto tako razmjenjujemo iskustva, družimo se, organizujemo lovačku tombolu i ručak“, rekao je Poljaković.

On objašnjava da se u lov na vuka ide kako se ne bi ugrozio opstanak ostalih vrsta divljači.

„Populacija vuka u lovištu `Pale` je iznad podnošljive brojnosti, a ove akcije, osim lovno-turističkog značaja, važne su i kao uzgojna mjera za očuvanje populacija plemenitih vrsta divljači, kako je i predviđeno godišnjim planom korištenja lovišta“, istakao je Poljaković.

Lovačko udruženje „Jahorina“ osnovano je 1947. godine, ali pisani tragovi o bavljenju organizovanim lovom na Palama potiču iz perioda od prije Drugog svjetskog rata.

Od osnivanja Udruženja lovci su intenzivno radili na unapređenju lovstva, nizale su se brojne radne akcije, među kojima izgradnja pojilišta i iznošenje hrane za divljač u lovište.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare